Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 10°C Még több cikk.

Drágulhat a cigaretta: 15 százalékos emelés?

Már készül a cigaretta jövedéki adójának emelésére vonatkozó javaslat, ám azt még nem tudni, mekkora lesz az emelés mértéke - írta hétfői számában a Napi Gazdaság, amely szerint korábban 15 százalékos emelésről keringtek hírek, de 5 százalékos emelés lenne indokolt.
A napilap szerint az unióban most 90 euró az ezer szálra vetített elvárt jövedéki adótartalom a kiskereskedelmi árból visszaszámolva. Magyarország 2018-ig kapott felzárkózási lehetőséget a 64 eurós szintről a 90 euróig, ami évente majd három euró ezerszálankénti jövedéki adónövekedést jelent.

A Napi úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint is káros a piacra, illetve a költségvetésre nézve az úgynevezett adójegy-bespájzolás, amit néhány gyártó a jövedéki adó emelése előtti időszakban eszközöl, hogy sokáig ne kelljen a kereskedelmi árban érvényesítenie a közteherváltozást. A kabinet már az új adótörvényekben elejét veszi az adójegy-felhalmozásnak - írta a lap.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. timke 2010. október 16. 10:09
  „Sziasztok! Én olvastam itt mindenféle hozzászolást, leszólást. Szerintem nem ilyen egyszerű a dolgok. Én például dohányzom, de nem érzem, hogy ettől rossz ember lennék. Nem gyújtok rá a buszon, a munkahelyem csak a kijelölt helyen dohányzom, vagy éppen ott sem. Ha jön velem szemben egy kismama az úton, akkor addig nem fújom ki a füstön, amíg el nem ment mellettem, ha pedig kisgyerekkel van, akkor még a hátam mögé és teszem azt a kezem, amiben van a cigi, hogy a gyerek ne is lássa. Az, hogy a dohányosok agresszívek egy nagyon buta gondolat. Sajnálom, de nem tudok jobbat mondani. Szerintem az agresszivitás egyáltalán nem függ össze a dohányzással. Sokkal inkább a neveltetéssel és az emberei együttérzéssel, gondolkodással. A dohányosok nem féltétlenül rossz emberek és nem olyan egyszerű leszokni sem. Nekem több ilyen tapasztalatom is van. Írják reklámokban, hogy kérhetek orvosi segítsegét is. Hát igen, gyenge szenvedély beteg vagyok és nem megy egyedül a leszokás. Elmentem a háziorvosomhoz, aki közölte, hogy vegyek N-ret tapaszt a gyógyszertárban, ő ezzel nem tud mit kezdeni. Ez számomra nem segítség. Akkor legalább hozzának létre valami önműködő, önfenntartó csoportot, forúmot, bármit, ahol tényleg segítenek.
  Persze megértem a nem dohányzó embereket is. (ilyen családtagom is van) Szerintem tényleg elég kellemetlen lehet nekik ez az egész dolog. Nem szabad csak egy oldalról vizsgálni a dolgokat. Remélem, ha egyszer sikerül leszoknom, akkor majd engem is fog annyira zavarni a füst, és a szag, hogy ne gyújtsak rá többet.
  Az emelés talán az olyan embereknek segítség, mint én, akiknek egyébként nem megy. Viszont ha nincs mellette bármi más támogató erő, akkor az ember egy idő után hozzá szokik az árhoz és annyi, hogy több pénzt fog félre tenni a fizetéséből erre a célre. Az emelés nem hozza magával a leszokást feltétlenül.”
 • 93. anuvuk 2010. október 12. 16:54
  „92. Nem a végtelenségig emelés a járható ut. Így is már a dohányosok részéről egyre nagyobb az agresszivitás, - még a saját gyereküket sem veszik figyelembe !!!
  Le az árát a béka seggéig,- de talpasan!!!!!!
  Akkor majd egy utolsó dolog lesz !!!!!!!”
 • 92. manus-Fertő 2010. október 12. 16:19
  „én 40%-al nyomnám fel az árát..a passzív-dohányosok miattuk szopnak!”
 • 91. Agent 2010. október 12. 15:29
  „90, hát még a gyártóknak mennyire nem érné meg gyártani:):)
  Egyébként pedig az állam legjelentősebb adóbevételeiből egy a cigaretta, egy pedig az alkohol jövedéki adója, áfája, tehát csak "óvatosan" hadakoznak ellenük, hiszen hiányozna a kasszából a pénz nagyon. Persze emelni is nyugodtan emelik az árát/adótartalmát, lévén tökéletesen rugalmatlan a kereslete, akárcsak az üzemanyagé, az ukrán csempészpiac meg az egész keresletnek talán pár ezrelékét fedi le, elhanyagolható.”
 • 90. anuvuk 2010. október 12. 15:02
  „Az egész bagózási mizériát mesterségesen tartják fenn, a környezet teljes elszennyezésével, mocsok mindenütt, az igénytelenség káros rombolásával, a füstöt is ideértve.
  Ha igazából a leszoktatáson lenne a hangsúly, a cigaretta árát le kellene vinni a béka seggéig,pl 20 Ft egy doboz,- de talpasan! - Egyből egy ócska utolsó valami lenne, - csak lenne merszük megtenni, -de nem merik, itt minden fordítva működik. - A csempészeknek sem lenne vonzó egyből.”
 • 89. knifemaster 2010. október 12. 13:05
  „88. hozzászólás sumegi007 2010.10.12. 11:45

  Szerintem ez egy jó ötlet! Sőt én még fokoznám is. Többet tennék rá! És ezzel a hozzászólással nem ellenetek irányzok támadást, hanem azokról szól, akik a aktív dohányosok miatt szenvednek, ugyanis mi passzívak nem örülünk annak ha épp a pofánkba fujják a füstöt!

  Aha...
  Akkor majd vihetem a zárjegyeimet hozzád,hogy visszatérítsd a plusz adót,mert én nem fújom a képedbe a füstöt?
  Nem tudom eldönteni,hogy ez csak a gondolkodás hiányából fakadó ellentmondás,vagy simán képmutatás.”
 • 88. sumegi007 2010. október 12. 11:45
  „Na de azért hozzászóljak a cikkhez is, akkor:

  Szerintem ez egy jó ötlet! Sőt én még fokoznám is. Többet tennék rá! És ezzel a hozzászólással nem ellenetek irányzok támadást, hanem azokról szól, akik a aktív dohányosok miatt szenvednek, ugyanis mi passzívak nem örülünk annak ha épp a pofánkba fujják a füstöt! Akár direkt, akár nem! Ez egy káros szenvedély, és csak akkor jössz rá, hogy tényleg le kéne szokni, amikor már túl késő! Ezt tapasztalatból tudom, mivel a környezetembe elég sokan szívják a pokol csikkét.

  Ja és látom az ORTT-ről is van szó... Hát mit mondjak, jobban is végezhetnék a dolgaikat! A TV-ben már elég sok szemét megy, de az olyanok miatt kell elsötétíteni, ami a többihez képest egy kis hamu...”
 • 87. sumegi007 2010. október 12. 11:40
  „Tudom nem ide tartozik, de ha már szenvedély beteg akarsz lenni, melléje hallgass ilyent:

  http://www.rtlklub.hu/dalverseny/4863_free_to_be_us_-_i_swear

  Indultunk az RTL KLUB DALVERSENYÉN! Tudsz ránk szavazni regisztráció NÉLKÜL! :) ( 1 kattintással tudsz ránk szavazni ) köszi szépen!”
 • 86. Agent 2010. október 12. 10:37
  „"Talán ők is szenvedélybetegek?"
  Sajnos vannak erre utaló jelek, mégpedig az, hogy a kereskedelmi csatornák egy-két órás büntetés elsötétítésekor sem esett szignifikáns mértékben a nézettségük, na ez súlyos. Áramszünet - adáskiesés esetén meg ülnek a szobában mint a partra vetett hal, beszélgetni már nem tudnak, súlyos tünetek ezek.”
 • 85. szocdem 2010. október 12. 10:14
  „39. Agent 2010.10.11. 12:18
  "Télen bármiért is kiverni valakit a hidegbe - bunkóság."

  Kutyám is megpróbálta ezt beadni kölyökként, de aztán bunkó voltam, azóta kijár végezni a dolgát."

  TUDOD NÁLUNK EZ ÚGY VAN, HOGY NINCS KUTYÁNK, MERT NEM AKARJUK TÉLEN KIVERNI A HIDEGBE

  Vagyis megpróbálok előre gondolkozni, és megelőzni a helyzeteket.
  Egyébként ha volna kutyám, bizonyosan nem dohányozna, de (A Te viszonyításoddal szemben) ez nem azt jelentené, hogy hozzá viszonyítannám a nem dohányzó embertársaimat. Harcos vagyok bár, de nem ilyen bátor... Alig hanem a dohányzás tartja frissen az agyamat, a logikai képességeimet. Nem mondom hogy szokj rá (ez szolgaásg!) - ami biztosan segítene embernek nézni az embert, de most már világosan látszik hogy
  mi a nemdohányzók logikai alapvetése a tárgyban, és mi a világhoz való viszonyulásuk alapja (torz ego, a másik ember megvetése, stb.)”
 • 84. knifemaster 2010. október 12. 09:06
  „83. hozzászólás Agent 2010.10.12. 07:38
  "Miért lenne neked az jó?"
  Talán akkor nőne azon emberek száma akivel érdemben ,és türelemmel el tudnék beszélgetni,így újabb lépést tehetnék az teljes asszimilálódás felé.
  De ha nem is jönne össze,én nem nézek tévét évek óta,kibicnek meg semmi sem drága.

  "Ne gondold, hogy az ország átlag szellemi és erkölcsi színvonala bármit is javulna ettől."

  Miért nem?
  Sokan azt hiszik,hogy a dohányzás ellen megoldás az áremelés.Hogy hogy itt meg nem működne?Őket sem lehet meggyőzni,hogy van jobb a szappanoperák,a mű valóság show és társai helyett?Nem tudom én ezt megérteni.Talán ők is szenvedélybetegek?

  Még mielőtt reagálnál rá,megírom,nem kell komolyan venni,pedig még lehetne is.
  Cinikus, szarkasztikus, ironikus, görbe tükör
  Mindenki behelyettesítheti magának a számára legmegfelelőbb jelző(ke)t :))”
 • 83. Agent 2010. október 12. 07:38
  „82, minden tévécsatornáét? Az ismeretterjesztőkét is? Miért lenne neked az jó? Ne gondold, hogy az ország átlag szellemi és erkölcsi színvonala bármit is javulna ettől.”
 • 82. knifemaster 2010. október 11. 21:14
  „76. hozzászólás máris 2010.10.11. 16:49
  Én a Tv előfizetések díját emelném meg legalább tízszeresére.”
 • 81. nagyfulesbagoly 2010. október 11. 18:28
  „Érdekes ,hogy ennyire rászálltak a bagósokra,miközben HOLLANDIÁBAN Xhelyeken engedéllyel lehet füvezni.Ha , kiirtják az összes bagóst akkor engedélyezik majd a keményebb drogokat is?Azon több a haszon.nem?”
 • 80. dzsexon 2010. október 11. 18:05
  „én imádom a bablevest!”
 • 79. anuvuk 2010. október 11. 17:44
  „Drágulhat a cigaretta, - hm, a bagóst abszolut nem érdekli, márt csak azért is rágyujt, fordított ez a világ!
  Szegénységi bizonyítványnak veszem, hogy ebből a trutymulékból gazdagodik az állam Bá.

  - Megint elő kell venni a régi lemezt, - le a füstszürőt, a szemétmagot, le a cigiről,- de sürgősen, jön a hideg a bagós "hölgyek" kiszorulnak az ajtók elé, még megfáznak. Nincs füstszürő odakint a dohányt is könnyebb kiköpni, - nem lesz muszály, - lekell szokni !!!!!i”
 • 78. Babenko 2010. október 11. 17:14
  „74 Agent. Nos igen, így jártam. Ha most általánosítanék, akkor azt mondanám, ilyenek ezek a nemdohányzók. Én tiszteletben tartom, mindenkinek a jobb levegőhöz fűződő jogait, de ennek ellenére nekem bárki beszólhat és bizony a válasz, ....így jártál. :)))))”
 • 77. unkown 2010. október 11. 17:00
  „76. akkor nekiállok dohányt termeszteni :)”
 • 76. máris 2010. október 11. 16:49
  „Én úgy felemelném a cigi árát, hogy senki ne tudja megvenni!!
  Bezárnának a dohány gyárak , és kevesebben halnának meg
  tüdőrákban !! ÁLOM---ÁLOM......”
 • 75. knifemaster 2010. október 11. 15:49
  „74. hozzászólás Agent 2010.10.11. 15:42
  Ha beült a leválasztott dohányzó részbe és beszólt akkor így jártál, neki meg kevés esze volt.
  Na akkor meg is érkeztünk:)”
94 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ló-AIDS megint fertőzi a hazai állatállományt?

Már hat megbetegedés regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Tovább olvasom