Kisalföld logö

2019. 06. 15. szombat - Jolán, Vid 20°C | 33°C Még több cikk.

Csökken is, növekszik is a tüdőrák gyakorisága Európában

A férfiak tüdőrák okozta halálozása 17 százalékkal csökkent egy évtized alatt az Európai Unió országaiban, viszont ugyanebben az időszakban 27 százalékkal több nő halt meg ebben a szörnyű betegségben.
Az Annals of Oncology folyóiratban megjelent adatok szerint az egyes országok erre vonatkozó statisztikái erősen különböznek, Magyarország sajnos a "rossz oldalon" áll. Amikor Franz H. Müller német orvos 1939-ben egy helyi szakfolyóiratban arról írt, hogy a tüdőrák gyakrabban fordul elő a cigarettázó, mint a nem dohányzó emberek esetében, jószerével senki sem figyelt rá.

Később azért sem hittek neki, mert azt gondolták, hogy csak a Führer szenvedélyes cigarettaellenességét akarja támogatni. (Adolf Hitler ifjúkorában napi 30-40 cigarettát szívott el, de hamar leszokott róla, mert pénzpocsékolásnak tartotta. Ettől kezdve dühödten ellenezte a dohányzást, és ahol lehetett, tiltotta.) A cigarettafüst tüdőrákot okozó hatására 1950-1960 között fölfigyelő amerikai orvosok, akik gyakorlatilag semmiféle nem angol nyelvű dolgozatot nem olvastak, mély meggyőződéssel vallották, hogy a tudományos fölfedezés az ő dicsőségük.

A férfiak, illetve nők tüdőrák eredetű halálozásának alakulása szomorú módon tükrözi a cigarettázás szokásának változását az EU országaiban. Az évezred elején a nők halálozása a legalacsonyabb szintű Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában, a legmagasabb Dániában, Magyarországon és Skóciában. A férfiakra vonatkozó adatok: a tüdőrák Svédországban, Finnországban és Svájcban a legkevesebbszer, Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban viszont a legtöbbször fordul elő. Vannak biztató adatok is. A nyelőcső rosszindulatú daganata a cigarettázás és az alkoholfogyasztás mérséklődésének hatására Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban sokkal kevesebb halálesetet okozott, mint korábban.
Rossz hír: az ilyen eredetű halálozás ugyanakkor a legtöbb nyugat-európai és kelet-európai országban gyakoribbá vált. Összességében 1990-2004 között az EU területén a rosszindulatú daganatok okozta halálesetek száma folyamatosan csökken, például az emlőrák halálozás minden korosztályban 13 százalékkal lett alacsonyabb. A munkacsoport nevében nyilatkozó Cristina Bosetti hangsúlyozta, hogy ez döntően a mind eredményesebb kezelési módszereknek köszönhető.

Olvasóink írták

  • 2. mozart 2010. január 24. 21:08
    „A sok bagóst, aki saját maga egészségét teszi tönkre, nem sajnálom. Verje csak a saját koporsójába a szögeket, megérdemli! De ha az ember munkahelyén vagy a buszmegállóban kell az előtte lévő miatt szívnia a bagófüstöt, azzal mi van???? Azzal senki nem törődik....”
  • 1. Truder 2010. január 24. 19:12
    „17 %- al csökkent a férfiak között, 27 %-al nőtt a nők között...Mi ez, ha nem növekedés? (matematika!)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefelé módosított a Volkswagen

Lefelé módosította a globális autóeladások alakulásáról szóló korábbi előrejelzését a Volkswagen. Tovább olvasom