Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Csernobil 25. évfordulója: `sugárzó arccal vonulunk fel´

A kisalfold.hu írásában arra kereste a választ, hogy a pártállami sajtó hogyan tájékoztatta az embereket a nukleáris katasztrófáról. Pontosabban hogyan nem.

Ötéves se voltam, mikor mosdatlan epret ettem kertünkben, mire édesanyám rögtön a kezemre ütött. Emlékszem, ezekben a napokban a fűre se szívesen engedtek ki a szüleim. "Mert beteg a fű" – próbálták magyarázni ovis barátaimnak és nekem az atomreaktor katasztrófáját.

Nos, '86 tavaszán a magyar családok többsége szüleimhez hasonlóan alig tudhatott valamit a csernobili robbanásról, legfeljebb sejtették, hogy nagy baj történt.

Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy a pártállami sajtó hogyan tájékoztatta az embereket a nukleáris katasztrófáról. Pontosabban hogyan nem.

"A sugárzás nem jelent veszélyt az egészségre"

"Szerencsétlenség történt a Szovjetunióban, a csernobili atomerőműben: megsérült az egyik atomreaktor. (...) Az eseményről kiadott közlemény elhangzott a szovjet televízió esti híradójában, a Vremjában is.

A szerencsétlenség okáról, a reaktor sérülésének jellegéről, az áldozatok számáról és a károk mértékéről nem ismeretesek részletek" – adta hírül 1986. április 29-én, két nappal a tragédiát követően a Kisalföld.

A következő "érthetően" szűkszavú közlemény – a munka ünnepére készült mindenki – május elsején jelent meg Csernobilról a Népszabadságban.


A mentésben elhunyt hős szovjet tűzoltók.
A mentésben elhunyt hős szovjet tűzoltók.

További képeket talál Csernobil hőseiről a Kerozingőzös.hu oldalon! 

"Az ukrajnai atomerőműben bekövetkezett szerencsétlenség után a radioaktív sugárzás vizsgálatára és az óvintézkedések megtételére létrehozott lengyel kormánybizottság jelentés szerint az ország észak-keleti területe felett nagy magasságban radioaktív felhő vonul át.

A sugárzás, amelynek mértékét rendszeresen és megfelelő műszerekkel mérik, nem jelent veszélyt az egészségre."

Május 4-én érkeztek az első óvatosságra intő hírek a katasztrófa sújtotta övezetből – igaz, ezek megértéséhez olvasni kellett a sorok között.

"A sugárzási szint mindenütt távol van az egészségre káros határtól. (...) A polgári védelem szakemberei a fokozott elővigyázatosság érdekében továbbra is ajánlják, hogy a gyermekek csak a tejipar által forgalomba hozott, ellenőrzött tejet fogyasszák, valamint, hogy a frissen szedett nagylevelű zöldségeket (paraj, saláta, sóska) fogyasztásra, illetve főzésre történő előkészítés előtt bő vízben mossák meg."


A szellemváros napjainkban.
A szellemváros napjainkban.


Nyugaton a helyzet fokozódik

Május 5-én megjelentek az első nyugatellenes Csernobil-kommentárok Magyarországon. "Az Egyesült Államok és néhány más NATO-országban viszont bizonyos körök koholmányokat terjesztenek, s egészen képtelen dolgokat állítanak a balesethez fűzött kommentárjaikban. (...)

Az amerikai lapok és televíziók mindenáron félelmet akarnak szítani és propagandacéllal követelik, hogy tegyék lehetővé az Egyesült Államoknak a helyszíni vizsgálatot."

Bár azt túlzás lenne állítani, hogy innentől kezdve nyugat-kelet ellentétre próbálta volna silányítani a pártállami tájékoztatás a csernobili katasztrófát, de az tény, hogy ezt a jól bevált forgatókönyvet mind többet húzták elő.

Május 7-én arról számolt be a magyar televízió, hogy a tragédia "valószínű oka vegyi robbanás volt." (Történészek ma úgy vélik, hogy a négyes blokk vesztét elsődlegesen egy hibásan előkészített, majd rosszul végrehajtott karbantartás okozta.)

A baleset első áldozatairól szintén e napon közöltek először erősen kozmetikázott adatokat a honi lapok.


Forrás: YouTube.com.

További fotókat, videókat talál a helikopteres kárelhárításról Csernobil felett a Kerozingőzös.hu portálon!


"Két ember vesztette az életét. (...) A baleset során 204 ember kapott sugárfertőzést, s közülük tizennyolcan vannak súlyos állapotban".

Május közepén a híradások mind gyakrabban foglalkoztak a keletről érkezett "szigorúan ellenőrzött kamionokkal."

"Az úton három sugárvizsgáló állomáson ellenőriztek, mindháromszor szerencsém volt. Találkoztam viszont olyan kollegával, akit az NSZK-ból visszaküldtek" – szólta el magát egy Mosonmagyaróváron megkérdezett Hungarocamion sofőr.

Mihail Gorbacsov május 14-én lépett nyilvánosságra a nukleáris katasztrófa kapcsán, ami önmagában óriási szó volt, ráadásul a KB főtitkára nem rejtette véka alá, hogy a sugárzás következményei egyelőre beláthatatlanok.

(Más kérdés, hogy Gorbácsov beszédét a magyar sajtó egyértelműen nyugatellenes színben tálalta.)

"Sugárzó arccal vonulunk fel"

Az idézett sorokból világosan kitűnik, hogy Magyarországon a központi tájékoztatás eleinte igyekezett bagatellizálni a tragédiát. A megnyugtatás kizárólagos szemponttá vált, az összes Csernobillal kapcsolatos hír 83 százaléka a veszélytelenséget hangsúlyozta.

Érdemi részletekkel legtovább a Népszabadság késlekedett: legelőször május 6-án közöltek konkrétumokat is tartalmazó tudósítást a felrobbant atomreaktorról. A Magyar Televízió ennél is alább adta. Május 3-án az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Központ radiológiai osztályán készült anyagban a következő mondatok hangzottak el: "Ma a legmagasabb érték, amit mértek, ezer és ezerkétszáz között van, tehát nem éri el az 1963-as állapotot."

A riporter így zárta tudósítását: "Magunk között – akkor nem is tudtunk róla..."

A Csernobilról szóló hírek további jellegzetessége még, hogy a tragédia után elsősorban nem politikusokkal nyugtatták a közvéleményt, helyettük fehérköpenyes tudósokat, orvosokat és meteorológusokat állítottak csatasorba.

"A baleset következtében észlelhető három sugárhatás együttes értéke igen csekély: körülbelül annyi, mint amennyi az orvosi alkalmazások – például egy mellkas-átvilágítás – során éri az embert" – nyilatkozta május 8-án Fehér István, a Központi Fizikai Kutató Intézet sugárvédelmi főosztályának vezetője.

Persze, az embereket nehéz volt teljesen palira venni. Az osztrák tévék híradóiból, vagy a Szabad Európa Rádió adásaiból rengetegen tájékozódtak.

Ennek megfelelően ezekben a baljós napokban a népi szlengben a salátát nem ritkán atomsalátának nevezték, mint ahogy viccek születtek arról, hogy "sugárzó arccal vonulunk fel május elsején".

A magyar út

Végezetül: a mai történészek leginkább azt róják fel a pártállamnak, hogy sajátos kettős játékot űztek Csernobil idején.

Konkrétan ameddig a nyugati kormányokat napi szinten, részletesen informálták a hazánkban mért sugárzási viszonyokról - valószínűleg nem akarták veszélyeztetni a hazai gazdaságot életben tartó külföldi hiteleket dezinformációk miatt -, s egyszersmind megfeleltek a szovjet elvárásoknak is, addig Magyarországon titokzatosak maradtak.

(Írásunkhoz felhasználtuk Balázs Bálint-Müller Rolf-Sipos Zoltán "A csernobili tragédia" című tanulmányát.)Csernobil számokban

– 30 ezer ember idő előtti halála hozható közvetlen összefüggésbe az atomerőmű balesettel.
– 150 ezer négyzetkilométernyi terület szennyeződött el.
– 52 ezer négyzetkilométernyi mezőgazdasági terület ment tönkre
– 400 ezer telepedett le máshol, de milliók maradtak olyan környezetben, ahol a visszamaradó folyamatos sugárzás káros hatásokat okoz.
– Több mint 14 milliárd rubeljébe került a szovjet államnak a katasztrófával összefüggő feladatok finanszírozása 1986-ban.

Forrás: Rubicon.

Olvasóink írták

 • 10. KAP 2011. május 13. 15:01
  „Azért rengeteg félinformáció jelenik meg Csernobillal kapcsolatban a mai napig is. Itt van pl.a magyar kamionosok ügye. Mielőtt vki félreérti, én sajnálok minden embert aki meghalt, bármiért is, de ha a magyar kamionosok attól lettek betegek hogy Kijev környékére szállítottak árut, ott voltak pár napig, akkor a Kijevben (kb. 150km-re Csernobiltól) élő 2,5millió emberrel mi van? ha ez igaz lenne, már mindenki meghalt volna Kijevben. A másik dolog meg: az osztrákok megtiltották a magyar élelmiszerek behozatalát, holott Ausztriát nagyobb sugárzás érte.”
 • 9. peet2 2011. április 28. 22:15
  „Azért a nagy levelü maszlag helyett már be kellene vallani hogy
  kishazánkat is ért sugárszennyzés 25 évvel ezelöttről, mert akinek nem ártott az talán csak szeretne tisztán látni
  Az áldozatok meg már ugy sem tudtak "ellent mondani"az akkori hivatalos álláspontnak.”
 • 8. Rozi-Néni 2011. április 26. 18:14
  „Ma van az évfordulo de mikor jelentették be 25 évvel ezelött? Május elején és tisztán emlészem amit a rádióban közültek mindenkivel:ha tehetik ne menjenek ki a természetbe mert ott nagyobb a lehetöség ,hogy valami bajuk lesz.Sok cikket olvastam ezzel kapcsolatban gondoljunk azokra a kamionosokara is akik annak idejen arra a kornyékre szállitottak.Mi történt velük is azota?”
 • 7. Lone_wolf.. 2011. április 26. 14:15
  „Tisztelet a mentésen részt vevő hősöknek!”
 • 6. elemér 2011. április 26. 13:53
  „Csernobil 25. évfordulója nekem azért emlékezetes, mert jó barátom pár évvel elötte visszament Mo.-ra. Mondtam neki, te marha ne pisálj a falra. Aztán évek mulva visszajött lerobbanva. Mondta hogy igazam volt. Azóta már nyugdijban él Mo.-n, havi $1800. Ezt kettövel eoszthatná ha ott marad.;))”
 • 5. Agent 2011. április 26. 12:51
  „Ezt is érdemes végigolvasni
  http://www.angelfire.com/extreme4/kiddofspeed/afterword_hun.html”
 • 4. okostojas007 2011. április 26. 12:00
  „igen - itt a remek lehetőség ....
  hiteles , valós képet a JAPÁN ATOMKATASZTÓFÁRÓL...
  csernobil több ezerszerese , de hallgatnak mint sz...
  miért mindig a döglött oroszlánt kell rugdalni....”
 • 3. PityukaBá 2011. április 26. 11:21
  „a múlttal akarják a mai fost szarrá varázsolni amíg a múltba nézünk nemlátjuk a jövót”
 • 2. drKotász 2011. április 26. 10:28
  „Szinte semmit sem változott a kisalföld tájékoztatása azóta.”
 • 1. Tizot 2011. április 26. 10:18
  „Ajánlom mindenkinek a következő filmet:
  A csernobili csata: http://video.google.com/videoplay?docid=-533974047959823467#”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénkben heteken belül folytatódik a méhnyakrákszűrő program

Magyarországon évente ötszáz 65 évesnél fiatalabb nő hal meg méhnyakrákban, Finnországban az áldozatok száma nem éri el a tízet. Tovább olvasom