Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Családi rituálék nélkül könnyebben hízik el a gyerek

Sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki túlsúly, cukorbetegség és szívbetegség azoknál a gyermekeknél, akik olyan családban nőnek fel, amely nem tartja fontosnak a rendszeresen ismétlődő és .meghitt együttléteket
Étkezési szokásainkra alapvetően rányomja a bélyegét az, hogy honnan, milyen családi körülmények közül jöttünk. Viszont már néhány egyszerű rituálé is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermekek egészséges felnőttekké váljanak, teljesen függetlenül attól, gazdag vagy szegény szülők csemetéiről van-e szó - mutatta ki a legnagyobb német egészségbiztosítási pénztár, az AOK családok körében végzett reprezentatív vizsgálata.

A több mint kétezer - 11-14 éves gyermekkel rendelkező - német szülő bevonásával készített felmérés arról árulkodik, hogy a gyermekek jövőbeni túlsúlyának valószínűsége 1,6-szer nagyobb azokban a családokban, ahol nem jellemző a mindennapi közös reggeli. "A tanulmány rámutat arra, hogy a gyermekek későbbi egészségi állapotát főleg a szülők beállítottsága és az általuk mutatott példa határozza meg" - hangsúlyozta Jürgen Graalmann, az AOK munkatársa. "Összességében elmondható, hogy... a szülők viszonylag jól boldogulnak" - mondta el Klaus Hurrelmann, gyermekkor kutatásával foglalkozó professzor, a tanulmány egyik készítője.

A legtöbb felnőttnek jól meghatározott célja az, hogy gyermekét egészséges életmódra nevelje, ugyanakkor gondot jelenthet ennek gyakorlati megvalósítása az időhiány, illetve a lelki és anyagi problémák következtében. A stresszes szülők által nevelt, kiegyensúlyozott napirenddel nem rendelkező gyermek pedig gyakrabban küzd lelki és testi problémákkal. "Elsősorban a gyermeküket egyedül nevelők vannak nagy nyomás alatt" - hangsúlyozta a kutató, és hozzátette, ilyenkor a legfontosabb, hogy a szülő valahogy megszabaduljon a nevelés hatékonyságát akadályozó terheitől.

A felmérés szerint 5-8 százalékkal alacsonyabb a testi-lelki bajokkal küzdő gyermekek aránya az olyan családokban, melyek szükség esetén számíthatnak a környezetükben élő barátok, rokonok segítségére. Azok a szülők, akik az időhiány és a pénzügyi problémák ellenére is ki tudnak alakítani egy normális napirendet a család számára, sokkal eredményesebbek lesznek a gyermeknevelésben, és csemetéjük nagyobb valószínűséggel válik egészséges felnőtté. Egy ideális napnak része kell hogy legyen egy közös családi étkezés, a gyermek iránti általános érdeklődés, és persze fontos a tévé előtt eltöltött idő korlátozása is.

"Érdekes módon csak 11-14 év közötti korban mutatkozik meg először, milyen jótékony hatásúak a gyermek egészségére nézve ezek a családi rituálék" - mondta el Hurrelmann.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tengerpartra vagy múzeumba mennek-e a turisták?

Tenger vagy múzeum? - teszik fel maguknak a kérdést az Olaszországban nyaraló turisták, és… Tovább olvasom