Bureknapok kezdődtek pénteken a dél-szerbiai Nisben.
A szerb közszolgálati televízió közlése szerint a fiatal, mindössze hatéves múltra visszatekintő rendezvény vasárnap estig tart. Tucatnyi pékség, köztük külföldiek - bolgárok, macedónok, görögök - is kínálják a szerte a volt Jugoszláviában kedvelt eledelt, a sós túróval vagy darált hússal töltött, vastagabb rétestésztát, amelyet kerek formában ropogósra sütnek, és torta módjára szeletelve árulnak. Ismert a reszelt almával töltött változat is, sőt a nisi fesztivál vendégei a szervezők szerint idén megkóstolhatják a halas bureket is.
Az első írásos emlék a nisi burekről 1498-ból való. Feltehetően a dél-szerbiai város volt az első a mai Szerbia területén, ahol bureket készítettek. A feljegyzések szerint az első burekes Nisben a török Mehmet Oglu volt, az ő remeke állítólag messze földön híresnek számított: tésztája az előírt vastagságú volt, és a minőségre vonatkozó legszigorúbb követelményeknek is megfelelt.
A szerb köztévé megjegyezte, hogy még érvényes a 2007-es nisi bureknapokon felállított Guinness-rekord: három éve ugyanis itt készült el minden idők legnagyobb burekje, átmérője elérte a két métert, és majdnem 100 kilót nyomott.
hirdetés
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!
Lájkolom és követem a Kisalfold.hu-t
Megosztom a cikket a Facebookon