Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Boldoggá avatás: Megtelt a Vatikán

A Szent Péter tértől az Angyalvárig és innen a Tiberis folyó mindkét rakpartján végig állnak a II. János Pál boldoggá avatásán résztvevő zarándokok.
Sokan a Róma terein felállított kivetítőkön nézik vagy az utcán állva kisrádión hallgatják a szertartást. A zarándokok megtöltötték a Szent Péter teret, a Vatikánt és környékét és egész Rómát. A hatalmas tömeg miatt a boldoggá avatási szentmise helyszíneként kijelölt Szent Péter teret a tervezett fél hat helyett már vasárnap éjszaka kettőkor megnyitották, és reggelre az emberek már az Angyalvárig álltak, mivel sokan itt is éjszakáztak. Így a világ minden részéből érkezett zarándokok a Vatikán közeli Tiberis folyó mindkét partján sorakoztak fel, a hidakon, ahol lengyel zászlók lobognak.

Az Angyalvár barokk hídján hálózsákok, sátrak sora áll. Volt, aki megpróbált közelebb jutni: afrikai zarándokok népviseletbe öltözött csoportja zenélve, táncolva, énekelve tört át tömegen. A magyar zarándokok egy része csak az Angyalvár magasságában tudott helyet találni, de az MTI értesülései szerint a fiatalabbak, akik itt töltötték az éjszakát, a térig jutottak. Sokan a szertartást nem is látják, csak a hangszórókon keresztül tudják követni. Aki nem fért be, az a Róma terein felállított óriás kivetítőkön nézi a szentmisét, például a szombat éjjeli virrasztás mezején, a Circus Maximusban és a Santa Maria Maggiore bazilika előtt. Mások az utcákon kisrádión hallgatják a vatikáni rádió közvetítését.

Hiába Róma tapasztalata a tömegesemények megszervezésében, az, hogy a mostani boldoggá avatásra nem osztották szektorokra a Vatikán területét, azt eredményezte, hogy a tömeg öntörvényűen mozgott. Másfél millió üveg vizet akartak szétosztani, de több ponton ez már a szentmise kezdete előtt elfogyott. Többen lettek rosszul, a szertartásra ugyanis nemcsak fiatalok, számos idős és beteg ember is érkezett. A tömegtől ellepett biztonsági folyosók miatt a mentők nehezen tudtak célba érni.

Az emberek azonban türelemmel segítettek egymásnak, és egyhangúlag azt mondják, örülnek, hogy el tudtak jönni Rómába. A tömeg a legnagyobb tapssal XVI. Benedek pápát és a néhai II. János Pál volt személyi titkárát, Stanislaw Dziwisz krakkói érseket köszöntötte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis potencianövelő miatt indult eljárás

Mintegy hatmillió forintot zároltak egy hamis potencianövelő tablettákkal kereskedő számláján a… Tovább olvasom