Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Bioalga üzemet létesítenének Magyarországon

Bioalga üzemet hozna létre Magyarországon a Green Capital Zrt., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. és az INTELCOM Mérnöki Kft.

A közös projekt kapcsán, a három cég szándéknyilatkozatot írt alá. A szándéknyilatkozat szerint a cégek algakutatási centrumot és bioalga üzemet hoznának létre, amelyben az algatechnológia segítségével nagyüzemi mennyiségben állítanának elő bioüzemanyagot, valamint kozmetikai és gyógyszer alapanyagokat.

A megállapodás rögzíti továbbá egy algakutatási centrum, egy algabank és az INTELCOM Kft.-nél már működő kísérleti fotobioreaktor felhasználásával egy tudásközpont létrehozását is. Az egyelőre kutatás-fejlesztési stádiumban lévő projektre, a tervek szerint 250 millió forintot szánna a három vállalat a következő egy-másfél év során. Az összeget az üzleti terv szerint uniós forrásból teremtenék elő. Amennyiben a folyamatban lévő pályázati pénzt nem nyerik el, a projekt kifutása hosszabb lehet - jelezte Õri István.

A projekt célja, hogy a későbbiekben algatenyészetből kinyert biomasszából bioetanolt állítsanak elő. Az elkövetkezendő kutatások során a magyarországi algatörzseket tipizálják, annak érdekében, hogy eldönthető legyen, mely típusú élőlények lehet az üzemben használni.

A vezérigazgató elmondta, hogy a későbbiekben főként a tömegközlekedés számára kívánnak bioüzemanyagot gyártani, ehhez a kutatási stádium lezárulta után kockázatitőke-befektetőre is szükség lehet. Õri István kiemelte, hogy az alga előállításához termőföldre nincs szükség, csak vízre, napfényre, és szén-dioxidra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziget: jön a Muse, az Iron Maiden, a Faithless és a Specials

A Muse, az Iron Maiden, a Kasabian és a Faithless is fellép augusztus második hetében a… Tovább olvasom