Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Befutó - Kettős a mérce, a versenyeken több ló pusztul el

A lóverseny világában játszódó, Befutó című HBO-sorozat március végén lekerül a képernyőről. Egyes elemzők szerint a csatorna nem volt megelégedve az új széria nézettségével, mások szerint a forgatás során elpusztult lovak miatti rossz sajtóval nem tudott megküzdeni.
Az utóbbi két évben tíz hónap alatt forgatott Befutó munkálatai közben három ló lelte halálát. Az HBO, amely az esetekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy minden biztonsági előírást betartottak és mindent elkövettek, hogy ne veszélyeztessék a filmben szereplő állatok életét, a harmadik lovas baleset után lemondott az egy szezont megélt széria folytatásáról.

Miközben a versenypályákon természetesnek tekintik, hogy a lovak megsérülhetnek vagy elpusztulhatnak a fogadók előtt zajló küzdelemben, a szórakoztatóiparban a közvélemény nem tolerálja az effajta baleseteket. Ezért minden filmes produkció ügyel arra, hogy feltüntethesse a vége főcím felsorolásában "a forgatás alatt egyetlen állat sem sérült meg" feliratot.

"Sokkal többen tartanak háziállatot, mint korábban. Többen is jutnak hozzá az állatokkal kapcsolatos tudnivalókhoz, és jobban odafigyelnek rájuk" - magyarázta Karen Rosas, az Amerikai Állatvédő Szövetség televíziós és filmes részlegének elnökhelyettese. A testület évente több mint kétezer produkcióban felügyeli az állatok biztonságát.

Az utóbbi öt évben a Befutó forgatásán kívül csupán egy western felvételén fordult elő, hogy elpusztult egy ló. Három ló elvesztése egyhuzamban teljesen példa nélküli - emelte ki Rosas.

A lóversenyek valóságos világában ugyanakkor más mércével mérik a paripák halálát. Tavaly két állat hullott el a brit nemzeti akadályugratás során, előző évben négy ló lelte halálát a versenyben, a 2008-as Kentucky derbin pedig az Eight Belles nevű kancát kellett örökre elaltatni. Egy hete két nap alatt öt ló múlt ki az angol Cheltenham Fesztivál akadálypályáján, ami nagy felháborodást váltott ki, de a nagy presztízsű versenyen korábban is történtek hasonló balesetek, és a verseny megtartását egy ló pusztulása sem kérdőjelezte meg.

Az amerikai lovas versenyek statisztikái szerint ötszáz startból egy ló pusztulásával kell számolni. A Befutóhoz az HBO tájékoztatása szerint 2500 versenyzős jelenetet vettek fel, zömmel olyanokat, amelyekben nem vágtáztak inuk szakadtáig a lovak. Egy szakértő szerint a három állat halálában a balszerencse is közrejátszhatott.

David Milch, a sorozat alkotója és producere, aki maga is sikeres versenylótartó, népszerű sztárokat szerződtetett a szériához. A lóversenyzés kulisszái mögé tekintő produkcióban Dustin Hoffman, Nick Nolte, Joan Allen, Michael Gambon és Dennis Farina is szerepet vállalt. Az HBO némiképp csalódott a frissen bemutatott epizódok félmilliós premierközönsége miatt, ám végül is összességében, azokkal együtt, akik digitálisan rögzítve nézték meg a műsort, egy-egy részt 4,8 millió néző látott, ami nem rosszabb, mint a csatorna Megvilágosultam vagy Író és kamuhős című sikeres új sorozatainak nézettsége.

A balesetek miatti rossz sajtóval azonban az HBO nem tudott megküzdeni. A PETA állatvédő szervezet egyértelműen a produkciót tette felelőssé a lovak elpusztulásáért, miközben az HBO és Rosas is hangsúlyozta, hogy a forgatásokon jóval szigorúbb biztonsági előírásokhoz tartották magukat, mint a hivatalos szabályozás.

"A versenyzés önmagában is elég veszedelmes. Ebben az esetben a verseny fikciós ábrázolásáról van szó, és mégis pusztulnak a lovak. Ez az, ami kihoz a sodromból" - jelentette ki Kathy Guillermo, a PETA alelnöke a második ló kimúlását követően.

Marc Benkoff, a Colorado Egyetem emeritus professzora, a téma szakértője megoldásként azt vetette fel, hogy a filmes produkciókban a számítógépes animációt kellene segítségül hívni a tragédiák elkerülése végett. Mint fogalmazott, a lóversenyzés is egy csomó etikai kérdést vet fel, a verseny filmes ábrázolásánál pedig - amikor ugyanúgy versenylovakat szerepeltetnek - semmivel sem jobb a helyezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Csillag Születik eddig az év legnézettebb műsora

Rögtön az első adással rekordot ért el a Csillag Születik negyedik szériája. Tovább olvasom