Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az évtized legemlékezetesebb webes pillanatai

A Wikipédia születése, a Napster halála, az iPhone, a Facebook és a Twitter is bekerült az évtized legemlékezetesebb webes pillanatai közé.
Az 1996-ban alapított Webby Awards olyan nemzetközi díj, amellyel a Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia évente díjazza az internet legjobbjait. Az internet legáttörőbb teljesítményéről az akadémia 550 tagú szakértői testülete dönt.

Az évtized első díjazottja 2000-ben a San Franciscó-i Craigslist apróhirdetési oldal lett, amely egyszerű listás felépítésével nemzetközi hírnévre tett szert. A sorban a szintén 2000-ben indult Google AdWords szolgáltatása következett, amelyet a honlapok látogatottságának optimalizálására, és ezzel együtt a reklámbevétel növelésére terveztek.

A Wikipédia, azaz a szabad enciklopédia 2001-ben indult. Jelenleg 260 nyelven mintegy 13 millió bejegyzést tartalmaz. Az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz. A Napster-fájlcserélő 2001-es, az illegális fájlletöltés elleni harc kezdetét jelentő bezárása szintén történelmi pillanat volt.

A Google első nyilvános részvénykibocsátása 2004-ben, a YouTube videomegosztó 2006-os elindulása, illetve az eleinte diákoknak szánt Facebook közösségi portál 2006-os megnyitása a nagyközönség előtt a mai internetezőkre is jelentős hatással van.

Az Apple iPhone telefonjának 2007-es bejelentése, a világháló 2008-as amerikai választási kampányban való használata, illetve a Twitter mikroblog szolgáltatás - a 2009-es iráni választásokkal összefüggésben, a szólásszabadságért betöltött szerepe miatt - került be az évtized legemlékezetesebb webes eseményei közé. Webby Awards legközelebbi díjátadására 2010 április 14-én kerül sor.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaélés csengőhangokkal

A csengőhangok, háttérképek és egyéb szolgáltatások értékesítésével visszaélő honlapok 70 százalékát… Tovább olvasom