Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az eurózóna gazdaságnövekedése lassul jövőre szakértők szerint

Az eurózóna gazdasága folytatja az erősödést a negyedik negyedévben, de az ütem lassulhat jövőre, mert az Európai Központi Bank (EKB) nem folytatja monetáris és fiskális élénkítő csomagját.
A 60 szakértő véleménye szerint az eurózónába már nem tér vissza a recesszió, 0,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés a a negyedik negyedévben. Az eurózóna gazdasága öt egymást követő negyedévben gyengült, majd az idei harmadik negyedévben már 0,4 százalékkal nőtt.

A szakértők szerint jövőre a térség bruttó hazai terméke (GDP) 1,2 százalékkal nő, a várakozások 0,2 és 2,4 százalék között szóródtak. Az idei éves GDP-csökkenés 3,9 százalék lesz az elemzők becslése szerint. A szakértők előrejelzése szerint jövőre 1,2 százalék lesz az infláció az eurózónában, ami elmarad az EKB által engedélyezett legfeljebb két százaléktól.

A lassú gazdaságnövekedés és az alacsony infláció miatt az Európai Központi Bank legalább 2010 októberéig a jelenlegi, rekord alacsony 1,0 százalékon tartja a kamatot. A szakértők szerint a kamat 1,5 százalékra nő 2010 végéig és 1,75 százalékra emelkedik 2011 márciusáig, majd 2,0 százalék lesz 2011 közepén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyre hatol a tüdőben az újinfluenza vírusa

Az új típusú, H1N1 influenza vírusa a légcsőtől a tüdő mélyéig károsítja a légutakat, hasonlóan az… Tovább olvasom