Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Az Erste 0,3 százalékos GDP növekedést vár az idén

Az Erste Bank Hungary elemzői 2010-re 0,3 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést várnak Magyarországon, jövőre pedig 2,7 százalékos növekedésre számítanak.

Az Európai Bizottság szerdai jelentése szerint fenntartható gazdasági növekedési pálya felé tart Magyarország, jövőre a GDP emelkedése elérheti a 2,8 százalékot, idén azonban még stagnálás várható.

A bizottság prognózisával összhangban az Erste Bank azzal számol, hogy 2011-től a román és a magyar gazdaság szintén erőteljesebb bővülési ütemet tud majd felmutatni, mint a később elkezdett konszolidáció által "gúzsba kötött" eurózóna - olvasható a közleményben.

Az Erste 4,2 százalékos költségvetési hiányra számít 2010-ben, míg a bizottság szerint a hiány idén a GDP 4,1, jövőre pedig 4 százaléka körül alakulhat.

Az EB szerint a kiadások valószínű elszaladása miatt a magyar költségvetés túl fogja lépni a januárban benyújtott konvergenciaprogramban a 2010-es évre meghatározott 3,8 százalékos hiánycélt - idézi a közlemény Árokszállási Zoltánt, az Erste makroelemzőjét.

A szakértő hozzáfűzi: 2011-re vonatkozóan azonban a bizottság már jóval jelentősebb eltérést lát a konvergenciaprogramban szereplő 2,8 százalékos hiánycélhoz képest. A testületnek a magyar strukturális költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzése teljesen egybevág a 2010-es konvergenciajelentésben szereplő prognózissal, ám a 2011-es esztendőre vonatkozó elképzelése már meglehetősen nagy eltérést mutat: -2,3 százalék a GDP-hez mérten, szemben a konvergenciaprogramban prognosztizált -1,5 százalékkal szemben.

A különbségre magyarázatot adhat az, hogy a Bizottság kisebb GDP-növekedéssel számol - 2,8 százalékkal a konvergenciaprogram 3,7 százalékos előrejelzésével szemben -, és ez összhangban áll a testület által korábban kinyilvánított figyelmeztetéssel, miszerint a most leköszönő kormány túlságosan is optimista makrogazdasági előrejelzés mentén operált - magyarázza Árokszállási Zoltán.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy a 2008 novemberében elfogadott költségvetési kereteknek való megfelelés tekintetében a 2011-es év döntő fontosságú lesz. Érdemes megemlíteni, hogy a Bizottság az előrejelzésében abból a feltételezésből indult ki, hogy a fiskális politikában nem következik be változás" - mondta a szakember.

Az Erste Group elemzői is osztják az Európai Bizottság azon véleményét, amely szerint 2010-ben a kelet-közép-európai országok közül csak Lengyelország, Szlovákia és Csehország teljesíti túl az euróövezet növekedési ütemét, Románia pedig nagyon közel kerül ehhez.

Románia idén az Európai Bizottság várakozásai szerint 0,8 százalékos, az Erste Bank szerint pedig 0,9 százalékos növekedést produkál, szemben az euróövezet Erste Bank által várt 0,7 százalékával és az Európai Bizottság 0,9 százalékos előrejelzésével 2010-re vonatkozóan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassabban növekszik a cégcsődök száma

Továbbra is nő a cégcsődök száma, de az áprilisi adatok már lényegesen kisebb emelkedést mutatnak,… Tovább olvasom