Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna 0°C | 10°C Még több cikk.

Az arany ára tovább emelkedik

Az arany ára "szédületesen" emelkedett az idén, hétfőn New Yorkban 1.143 dollárt is elért a jegyzése, amely már 31 százalékos növekedést jelent 2009-ben.
A technikai elemzések szerint az idei év végéig vagy 2010 első negyedévében könnyedén menetelhet a kurzus tovább akár az 1.250 dolláros célárfolyamig - tájékoztatta az aranypiac.hu az MTI-t. A dollárban jegyzett aranyárfolyam 2009. január 2-án még csupán 874 dolláros szinten kezdte ezt az évet - olvasható az aranypiac.hu összegzésében.

Egy konzervatívabb szemlélet szerint azonban a közeljövőben inkább valószínű egy 1.120-1.130 dolláros unciánkénti árcél, és akár még az 1.070 dolláros rövid távú ár tesztelése is bekövetkezhet. Mindazonáltal hallani egyes aranypiaci szereplőktől 1.600 dollárt elérő optimista célárfolyamokat 2010 első negyedévére, ami azonban messze "túlfűtöttnek" tűnik. Tény, hogy az arany napjainkban újfent divatba jött a befektetők körében.

Az 50 napos mozgóátlag az arany grafikonján jelenleg 1.027 dollárnál, míg a 200 napos átlag 950 dollárnál fut. Az előbbit valószínűleg a következő korrekciónál, az utóbbit 2010 tavaszán bizonyosan felfelé fogják korrigálni.

Az arany árfolyama minden időtrendet nézve várhatóan emelkedik, és ha nem is ennyire hevesen, de valószínűleg még további 5-10 évig ciklikusan emelkedni fog - olvasható az aranypiac.hu anyagában.

Az arany árát tekintve jelenleg számos erős árfelhajtó tényező fejti ki hatását, mindenek előtt az a pénzáradat, amelyet a jegybankok indítottak el a gazdasági válság kezelése folyamán, és amely most elsősorban részvényekbe és befektetési alapokba folyik - áll az aranypiac.hu összegzésében. Az aranypiac.hu szerint a relatív kisméretű aranypiacra jelenleg "tengernyi" befektetésre vágyó pénz érkezik. Mindezt kiséri például a feltörekvő gazdaságok jegybankjainak aranyvásárlása.

Közismert, hogy az Indiai Nemzeti Bank nemrég 200 tonna aranyat vásárolt fel a piacon. Az aranypiac kártyáit már egy ideje India és Kína "keveri" a színfalak mögött, és nem kétséges, hogy nemsokára ez a két hatalmas ország és egyben dinamikusan növekedő gazdaság fogja a világ központi aranyövezetét alkotni. Ehhez hozzájönnek még a nagy aranybefektetési társaságok, mit a Barrick és az Anglogold Ashanti, amelyek az árupiaci "fedezeti ügyleteiken" keletkezett milliárdos veszteségek lefedésére, az úgynevezett hedge-pozícióik zárásához több millió uncia aranyat lesznek kénytelenek vásárolni a piacon az elkövetkezendő egy-két évben.

Hosszabb távon egy inkább gyengülő, mint erősödő forinttal kalkulálva továbbra is ésszerűnek tűnik óvatos mértéktartással aranyba fektetni Magyarországon. A forintban történő aranybefektetést a saját fizetőeszközzel szembeni bebiztosításként érdemes felfogni, hiszen erősen kétséges, hogy az euró bevezetéséig a forint tartani fogja tudni mostani árfolyamát az európai valutával szemben - olvasható az aranypiac.hu anyagában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütötték-verték Susan Boyle-t

Kegyetlen diákévekről számolt be Susan Boyle, az utóbbi évek legnagyobb brit énekes sztárja, akit -… Tovább olvasom