Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Az alkohol ára és Anglia egészsége

Ha drágább a szeszes ital ára, az emberek kevesebbet isznak, kevesebben halnak meg alkoholizmus következtében és az egészségügyi költségek is csökkennek.
Angol kutatók matematikai vizsgálatának eredményeit a világ egyik legtekintélyesebb orvosi hetilapja, a The Lancet közölte. Miközben az Európai Unió néhány országában a szeszes italok forgalma csökkent, Angliában az utolsó három évtizedben az italozás 40 százalékkal növekedett.

Az átlagos angol felnőtt évente 120 palack bornak megfelelő szeszt ereszt le a torkán. Robin C. Purshouse és munkacsoportja olyan matematikai modellt készített, amellyel 18 árképzési változatot vizsgáltak az angol lakosság alkoholfogyasztásának tanulmányozására.

Kiszámolták azt is, hogy miképpen alakulna 47 betegség gyakorisága, ha az alkoholfélék ára fölfelé mozogna az adószint változtatása következtében. Számításaik szerint az alkohol árának egységnyi, félfontnyi (150 Ft) emelése a szeszes italok vásárlásának átlagosan 6,9 százalékos csökkenését eredményezné.

Ezzel az Egyesült Királyságban évente 2900, alkohol okozta halálesetet lehetne megelőzni. Ha az alkoholfélék árát megemelnék, minden esztendőben 41 000 idült beteggel lenne kevesebb és 8 000 balesetet sikerülne megelőzni. A kutatók külön értékelték a súlyos alkoholistákra vonatkozó becslést és a veszélyeztetett, fiatal szeszfogyasztókat érintő hatást. Az alkoholfélék árának emelése a sok szeszt fogyasztókat és a veszélyeztetett fiatalokat érintené leginkább.

A szakemberek valószínűsítik, hogy az intézkedés hatása hasonló lenne a dohányzási tilalom bevezetésének hatásaival. Az angol cigaretta stop minden előzetes várakozást felülmúló egészségügyi sikert eredményezett: egy év múltán például tíz százalékkal csökkent a szívinfarktusok száma Angliában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cowboyt alakít játszani Harrison Ford

Nyeregbe pattan Harrison Ford: cowboyt alakít a Cowboys and Aliens című fantasztikus… Tovább olvasom