Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Augusztusra tippelik a trónörökösi esküvőt

Augusztusra érdemes tartalékolniuk néhány nap szabadságot azoknak, akik a helyszínen kívánják megtekinteni Vilmos brit trónörökös és menyasszonya, Kate Middleton jövő évre tervezett londoni esküvőjét - legalábbis a brit fogadóirodák szerdai előrejelzései szerint.

A 28 éves Vilmos és a nála öt hónappal idősebb Kate eljegyzését előző nap jelentették be hivatalosan Londonban. Az esküvőről egyelőre csak annyit tudni, hogy "jövő tavasszal vagy nyáron" lesz, a pontos dátum még nem ismert.

A nagy brit fogadóiroda-hálózatok azonban szerdán a legnagyobb valószínűséggel - és így a legkisebb nyereményeséllyel - 2011. augusztus 13-át kínálták; ez az időpont a legtöbb cég szerdai kiírásában 3-1-es oddsszal szerepelt. A legbátrabb fogadók májust játszhatják meg: a londoni fogadóipar arra a hónapra egységesen 12-1-es nyereményesélyt írt ki, jelezve, hogy a cégek ennyire hamar valószínűtlennek tartják a frigyet.

Az augusztusi időpont mellett szól, hogy az a hétvége a londoni nyári turistaszezon csúcsa, és a politikai uborkaszezon miatt várhatóan nem ütközik semmilyen egyéb fontos eseménnyel.

Kínálkozna még 2011. július 30., amely szintén szombatra esik, és egy nappal követné Vilmos szülei, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő 30. házassági évfordulóját, ám a fogadóirodák éppen ezért nem tartják valószínűnek - és így jókora, 10-1-es nyereményeséllyel kínálják - azt a hétvégét. Az általános meggondolás ugyanis az, hogy az 1997-ben elhunyt hercegnő emlékére - no meg a szülők házasságát kísérő, végül váláshoz vezető zajos botrányokra - tekintettel Vilmos és Kate nem ezt a dátumot fogja választani.

A szerdai brit sajtó hatalmas - esetenként 15-20 újságoldalnyi - terjedelemben tálalja az eljegyzés és az esküvői tervek bejelentését. A lapok mindenekelőtt azt taglalják, hogy Kate, a polgári származású menyasszony, aki a festői Berkshire grófság mélyén, szinte falusi körülmények között nőtt fel, miként tud majd alkalmazkodni a "Cég", vagyis a királyi ház sok tekintetben rideg világához, amely oly sok gyötrődést okozott Dianának.

Jóllehet a szülők tisztes jómódban élnek, sikeres családi kisvállalkozásukból eredő vagyonukat azonban önmaguk teremtették szinte a semmiből, és világuk messze esik azoktól a társadalmi köröktől, amelyekben jövendő vejük otthonosan mozog, azzal együtt is, hogy Vilmos gyakran megfordul és szívesen látott vendég a kis Bucklebury faluban meghúzódó családi házban.

A papa, Michael Middleton, és a mama, Carole Goldsmith az 1970-es években egyaránt a ma már nem létező - a Beatles által a "Back in the USSR" című 1968-as klasszikusban nem túl hízelgő módon megénekelt - BOAC brit légitársaságnál dolgozott légikísérőként, illetve különböző adminisztratív beosztásokban, mielőtt kemény munkával felépítették volna elsősorban gyermekzsúrkellékeket kínáló, mára internetessé vált csomagküldő cégüket.

Kate a családfa anyai ágán szénbányászokat, kétkezi betanított munkásokat, ácsokat, sőt utcaseprőket tudhat ősei között. Anyai nagyapja, Ron Goldsmith 14 éves korában felhagyott iskolai tanulmányaival, és később teherautósofőr lett.

A mama testvéréről, az Ibizán élő Gary Goldsmithről a brit bulvársajtó tavaly nyáron kiderítette, hogy kannabiszféléket, sőt kemény kokaint is forgalmaz, és a szexiparban otthonosan mozgó ismerősei révén örömlányokat is bármikor kész a fizetővendégek rendelkezésére bocsátani.

A The Daily Telegraph - a legnagyobb konzervatív brit napilap - idézi a család egyik név nélkül nyilatkozó, ám közeli barátját, aki kifejti: Kate szüleinek "egyetlen bűne", hogy saját családi vállalkozásba fogtak, és ebből tisztes jólétet biztosítanak maguknak és gyermekeiknek. Még mindig sokan vannak ugyanis, akik "megszállott módon" csak osztályokban tudnak gondolkodni, és ezek "soha nem fogják megbocsátani" Middletonék középosztálybeli mivoltát - tette hozzá a családi ismerős.

Hasonló következtetésre jut a szerdai The Times, megállapítva, hogy Nagy-Britanniában még mindig él "az erőteljes és bénító osztálygondolkodás". Ennek jeleként értékeli a tekintélyes brit napilap, hogy még Middletonék családi házának betonból kialakított kocsibejáróját is bírálatok érték, mivel "az arisztokrácia a kavicsos bejárót részesíti előnyben".

A szerdai brit sajtó szerint mindazonáltal Kate-nek annyi - nem lebecsülendő - előnye mindenképpen lesz a korábbi angol királyok bűvkörébe került történelmi névrokonaival szemben, hogy jó eséllyel nem fog osztozni azok gyakran végzetes sorsában.

Kate Middleton lesz az angol monarchia történetében a hatodik Katalin királynő, a brit férfi uralkodók feleségeit ugyanis a törvényerejű szokásjog alapján a Queen (királynő) rang és - férjükhöz hasonlóan - a felség megszólítás illeti meg.

Kate egyik mostoha sorsú királynői névrokonelődje Aragóniai Katalin volt, VIII. Henrik első felesége, aki 24 évi házasságuk során nem tudta életképes fiú utóddal megajándékozni férjét és a népet. Ennek máig ható történelmi következményei vannak: a kétségbeesett Henrik megpróbálta felbontani a frigyet, és amikor a pápa ezt megtagadta, a hírhedt temperamentumú angol uralkodó szakított Rómával.

Aragóniai Katalin elszigeteltségben élte le hátralévő éveit, sokkal rosszabbul járt azonban Catherine Howard, VIII. Henrik ötödik felesége, akit férje kétévi házasság után, 1542-ben, házasságtörés vádjával a londoni Towerben lefejeztetett.

Kate Middletonnak ilyesmitől nyilván nem kell tartania, a szerdai brit sajtó egyöntetű megállapításai szerint azonban a házasságnak - Vilmos szüleinek szerencsétlen véget ért frigyével ellentétben - nagyon erősnek és szeretetteljesnek kell lennie ahhoz, hogy berkshire-i középosztálybeli polgárlány elviselje a rá váró világot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁNTSZ: a lakosság felét érinti a pollenszezon

A pollenszezonok kétharmadában a levegő napi pollenkoncentrációja olyan magas, hogy a magyar… Tovább olvasom