Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 27°C Még több cikk.

Audiocímkék vakoknak

Látáskárosultak számára fejlesztettek ki olyan készüléket, amelynek segítségével audiocímkéket lehet felerősíteni mindennapi tárgyakra, majd hallás alapján beazonosítani azokat.

A PenFriend nevű eszköz a felragasztott címkéken mp3 hangfájl formátumú adatokat tárol, amelyeket egy digitális toll alakú készülékkel lehet beolvasni - olvasható a BBC hírszolgálatának honlapján (news.bbc.co.uk). A készüléket egy brit cég fejlesztette ki és az országban 60 fontba (18.000 forintba) kerül.

A PenFriendet, illetve a hozzá adott címkéket direkt úgy alkották meg, hogy élelmiszeren, orvosságon, ruhákon, dokumentumokon, filmes DVD- és zenei CD-gyűjteményeken is könnyűszerrel használható legyen. A készülék fejlesztői azt ígérik, hogy ez még csak a kezdet: ugyanezen technikai elv alapján működő címjegyzékeken, noteszeken, naplókon és naptárakon is dolgoznak.

Az eszköz optikai azonosító technológiát használ, amelynek segítségével mikro méretű digitális adatot nyomnak a ragasztható címkékre, melyeket később a Penfriend végében lévő szkennerrel lehet olvasni. Ez indítja be az mp3 fájlt, amely hangosan felolvassa, hogy milyen tárgyról van szó. Maga a készülék 70 órányi audióadatot tud tárolni, így akár hagyományos mp3 lejátszónak is lehet használni.

Nem pusztán a tárgyak egyszerű leírását lehet így kihangosítani, hanem járulékos információkat is. Az élelmiszereknél például azt, hogy mennyibe kerültek, mikor jár le a szavatosságuk, milyen alapanyagokból állították össze azokat, illetve milyen recepteket lehet hozzájuk kötni, a gyógyszereknél pedig a gyártási idő és az adagolás lehetnek fontos információk.

A tollat eredetileg gyermekkönyvekhez használták és később derült ki, hogy a vakok számára is rendkívül hasznos lehet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányt indított a csontsovány modellek ellen

Kampányt indított a csontsovány modellek ellen a londoni divathét; a program kezdeményezői - köztük… Tovább olvasom