Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

Átépítik az új római Ara Pacis múzeumot

Átépítik - vagy más megfogalmazásban: módosítják - a 2006-ban felavatott római Ara Pacis múzeumot, amelynek létrahozásával ultramodern épület került Augustus római császár békeoltára (Ara Pacis Augustae) köré a Tevere folyó balpartján.

A Gianni Alemanno főpolgármester és Richard Meier amerikai építész által a héten közösen tett bejelentés szerint a folyóparti gyorsútnak a múzeum mellett elhaladó szakaszát a föld alá bújtatják, egy falat részben lebontanak és így a békeoltár, illetve a múzeum mellett kertet létesítenek.

Richard Meier szerint az eredeti tervhez képest ez komoly javulást jelent majd, lehetővé válik a tér megnyitása a folyó irányában, mivel el lehet távolítani azt a falrészt, amely eddig a forgalom zajának és az általa okozott szennyezésnek a csökkentésére szolgált.

Gianni Alemanno közölte, hogy a munkálatokat még az ő mandátuma idején - azaz 2013-ig - elvégzik.

A 2006-ban átadott márvány- és üvegépület arra szolgált, hogy védje a két ezredéves oltárt, de sok bírálatot váltott ki - az elégedetlenek között volt a jelenlegi főpolgármester is. Alemanno korábban úgy fogalmazott, hogy a múzeum épülete "sebhely a város szívében és az intellektuális arrogancia megnyilvánulása Róma lakóival szemben". Alemanno 2008-ban, amikor megválasztották, kilátásba helyezte a múzeum megszüntetését - de végül lemondott erről az elképzelésről.

Az Ara Pacist időszámítás előtt 9-ben emelték abból az alkalomból, hogy Augustus (Caius Octavianus Caesar Augustus - i.e. 63 - i.u. 19) három évig tartó hispániai és galliai hadjárata után visszatért Rómába. Az oltár két oldalán hosszú menet látható, amelynek élén Augustus és felesége, Livia halad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalták Nicolas Cage házát

Árverésre bocsátották Nicolas Cage kaliforniai birtokát, a Bel Air-t, ám egyetlen vevő sem… Tovább olvasom