Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Aszteroidák bombázták a Földet és a Holdat évmilliárdokkal ezelőtt

Bármilyen élet is létezett volna a Földön 3,9 milliárd évvel ezelőtt, az bizonyára kihalt volna azoknak a nagyméretű aszteroidáknak köszönhetően, amelyek a Földet és a Holdat "bombázták" - derült ki a Hold krátereinek újbóli elemzése révén.

Az aszteroidák támadása a naprendszer "viharos gyermekkorában" zajlott - fedték fel tudósok új térképekkel alátámasztva az elgondolást.

A becsapódások olyan erejűek lehettek, hogy ha lett volna víz a Földön, minden elpárolgott volna, és az első, korai organizmusok is megsemmisültek volna. A Föld a jelenlegi ismeretek szerint 4,5 milliárd éves, az első mikroorganizmusok 3,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezhettek.

Az amerikai Brown Egyetem kutatói lézeres magasságmérőt alkalmazva a NASA Holdmegfigyelőjén készítették el az eddigi legrészletesebb elemzést a Hold krátereiről. A térképre 5185 aszteroida ütötte kráter került fel, mindegyikük átmérője legkevesebb 20 kilométer - írta internetes kiadásában a The Daily Telegraph brit napilap. (www.telegraph.co.uk).

Az elemzések rámutattak arra, hogy a legnagyobb kráterek olyan részeken csoportosulnak, ahol régebbi a Hold felszíne. Azokon a holdbéli tájakon, ahol újabb a felszín, a kráterek átlagos mérete jóval kisebb.

Ez a szakemberek szerint bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Földet és a Holdat nagyméretű aszteroidák "bombázták" 3,9 milliárd évvel ezelőtt.

A "zápor" az elgondolások szerint néhány százmillió év múltán csendesedett el, amikor a Jupiter és a Szaturnusz pályájára állt, és változtatott az aszteroidaöv gravitációs vonzásán. A Földet azóta általában elkerülték a becsapódások.

A Science című tudományos folyóiratban megjelentetett tanulmányban a tudósok úgy vélik, az eredmények új információkkal szolgálnak a naprendszer gyerekkoráról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káprázatos égi jelenség! 50 éve nem volt ilyen közel a Jupiter

Az eltelt öt évtizedben – 1963 óta – soha nem volt olyan közel a Jupiter, mint hétfőn. Tovább olvasom