Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Album a hadvezérekről

Az elmúlt 2500 év legjelentősebb hadvezéreinek életét, pályafutását és hadjáratait részletezi térképeken, fotókon és 3D-s csataleírásokon keresztül a Hadvezérek - A harcmezők urai című album, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
Az angol kiadásból fordított könyvből kiderül, miként változott a taktika és a stratégia, illetve a háború természete az évszázadok során.

A hadvezérek között ott szerepel Nagy Sándor, Hannibál, Julius Caesar, Szaladin, Dzsingisz kán, Napoleon, Wellington, Nelson és Zsukov marsall, de olyan, kevésbé ismert hadvezérekről is olvasni lehet, mint Tojotomi Hidejosi, a japán Napoleon, vagy Nádir sah, a XVIII. század perzsa hódítója. Az átfogó igénnyel készült kötet 58 hadvezért mutat be részletesen, ehhez társulnak alvezéreik, vagy ellenségeik. Így legalább száz hadvezérről esik szó, és a függelékben további 150-ről lehet adatokat találni - mondta Töll László fegyvertörténész, a Hadtörténeti Múzeum főmuzeológusa, a kötet lektora a könyvbemutatón. Mint kiemelte, Magyarországon ilyen összefoglaló kiadvány még nem jelent meg a hadvezérekről.

A főmuzeológus szerint enciklopédiaként, vagy kézikönyvként is forgathatják az olvasók a kiadványt, amelynek egyik nagy előnye, hogy 3D-s térképekkel illusztrálja a csatákat, melyek menete, lefolyása így nagyon jól érzékelhető. Külön fejezetként egy magyar hadvezér, Hunyadi János, a törökverő található az albumban, de a hátsó függelékben a további kiemelkedő magyar hadvezérek is felsorakoznak a szerkesztők munkája eredményeképpen. A lektor kiemelte: ez a munka előrevetíti egy, a magyar hadvezéreket felvonultató könyv megjelenését is.

A portrékkal, a fegyverek és az egyenruhák fényképeivel, a csaták korabeli ábrázolásaival gazdagon illusztrált, több mint százhúsz színes hadjárati térképpel és háromdimenziós csataleírással kiegészített kötetből mindenki megtudhatja, mi tesz egy hadvezért naggyá. A könyv eredeti címe Great military leaders and their campaigns, szerkesztette Jeremy Black. A magyar nyelvű kiadvány a Totem Plusz Könyvkiadó gondozásában jelent meg, a borítón Benczúr Gyula Budavár visszavétele című műve látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kívánatos: az aktfotózás kulisszatitkai Nánásitól

Nánási Pált, a Playboy fotósát és Lékó Tamás divatfotóst kérdeztük az aktfotózás kulisszatitkairól. Tovább olvasom