Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A Visa a bankközi jutalék csökkentését tervezi

A Visa kártyatársaság csökkenti azt az összeget, amit a bankok egymás között számítanak fel betéti (debit) kártyával való fizetés esetén - közölte hétfőn az Európai Bizottság.
A tervezett csökkentés érinti a magyarországi tranzakciókat is.

A társaság tervei szerint a tranzakciók értékének 0,20 százalékában maximálná a bankközi jutalékot (interchange).

Az Európai Bizottság közlése szerint ez a jutalék vonatkozna valamennyi határokon átnyúló tranzakciókra, továbbá a belföldi tranzakciókra Magyarország mellett Izlandon, Írországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Luxemburgban és Hollandiában is.

A tervek szerint a belföldi bankközi jutalék átlagosan 60 százalékkal, a határokon átnyúló tranzakcióknál átlagosan 30 százalékkal csökkenne.

Az Európai Bizottság nyomására a MasterCard már tavaly áprilisban leszállította a bankközi jutalékot, ugyancsak 0,20 százalékra.

Az Európai Bizottságnál egyszersmind közölték, hogy ezzel az ügy még nincs befejezve a Visánál, a hitelkártyákra vonatkozó versenyügyi vizsgálat folytatódik. A bizottság ágazati vizsgálata ugyanis korábban ugyanis súlyos versenykorlátozó tényezőket tárt fel a lakossági bankügyletek terén, köztük a bankkártyák, a fizetési rendszerek és a lakossági banki termékek piacain.

A Visa debit-és hitelkártyáival az európai gazdasági térségben (EU plusz Izland, Liechtenstein, Norvégia) a kártyás fizetéseknek nagyjából egyharmadát bonyolítják le.

A magyar parlament tavaly decemberben az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításával felső korlátot szabott a bankkártyával történő fizetés esetén felszámolt bankközi jutalékra, ami a fizetett összeg 0,3 százaléka, de maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaltatták a balesetet szenvedett zsiráfcsikót Németországban

El kellett altatni a németországi Osnabrück állatkertjének öt hónapos zsiráfkölykét, Doumi a… Tovább olvasom