Kisalföld logö

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra -1°C | 12°C Még több cikk.

A világűrt is meghódította a Lavazza - hamisítatalan presszókávét ihatnak az űrhajósok

Az ISSpresso gép immár 27 hónapja bizonyít a világűrben, aminek az Olasz Űrhivatal tette lehetővé a Nemzetközi Űrállomásra Szállítását, majd a NASA-val kötött megállapodásnak köszönhetően az ISSpresso tartósan is a Föld körül keringő űrállomáson maradhatott.
Érkezéskor az űrhajósokat ízig-vérig olasz termék fogadta: az innovatív kapszulás ISSpresso kávégépet az Argotec és a Lavazza fejlesztette ki az Olasz Űrhivatallal kialakított PPP-konstrukció keretében.

A gép 2015. május 3-án, a Futura űrexpedíció alkalmával állt üzembe az űrállomás 1-es számú Unity moduljában. Ekkor ivott Samantha Cristoforetti a világtörténelemben elsőként presszókávét a súlytalanság állapotában.
 
Elsőként Samantha Cristoforetti kóstolhatta a világűrben főzött olasz eszpresszót.
Elsőként Samantha Cristoforetti kóstolhatta a világűrben főzött olasz eszpresszót.
Kép forrása: 
aisdesign.org

A kísérletet koordináló Olasz Űrhivatal tette lehetővé a gép Nemzetközi Űrállomásra Szállítását, majd a NASA-val kötött megállapodásnak köszönhetően az ISSpresso tartósan is a Föld körül keringő űrállomáson maradhatott.

Az ISSpresso gép immár 27 hónapot töltött a világűrben, 400 kilométerrel a Föld felszíne felett, és ezáltal újabb olasz űrhajós Paolo Nespoli élvezheti az űrben is az otthon megszokott módon a tökéletes presszókávét.
 

A Lavazza kapszulák nyújtotta kifinomult, kiegyensúlyozott ízvilágnak köszönhetően az aroma pontosan ugyanaz, mint földi körülmények között, de a hab és a kávé nem keveredik, hanem elkülönül egymástól, és a hagyományos kávéscsészét speciális tasak váltja fel.

Az ISSpresso olyan szélsőséges környezetben is képes kávét készíteni, ahol a folyadékok viselkedése teljes mértékben eltér a Földön megszokottól. A készítési eljárás változatlan: épp olyan egyszerű és praktikus, mint hagyományos környezetben, annyi különbséggel, hogy az asztronauták szívószállal fogyasztják el a kávét.

Az ISSpresso kielégíti a NASA által támasztott rendkívül szigorú előírásokat az űrhajósok által használt egyéb meglévő fedélzeti rendszerekkel biztosítandó kompatibilitás terén. A kávékiadási útvonal tisztításáról innovatív eszköz gondoskodik.

Az ISSpresso gép használatával Paolo Nespoli azt is lehetővé teszi, hogy Föld körüli pályán tanulmányozzunk bizonyos, a Földön nem szimulálható fizikai jelenségeket. A rendszernek köszönhetően sikerült szabadalmaztatnunk például a földi gépeken keletkező kávé- és vízlerakódások eltávolítására alkalmas innovatív technológiát, amellyel akár 30%-kal is mérsékelhető a vízpazarlás.
A Lavazzával fennálló szinergia több nemzetközi jelentőségű tudományos és műszaki probléma megoldásához is hozzásegített minket, és új lendületet adott kísérleteinknek

- fűzte hozzá David Avino, az Argotec ügyvezető igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nicole Kidman vicceskedni szeretne

Nicole Kidman vicceskedni szeretne
Annyira, hogy még a pofára esést is vállalná egy vígjátékszerepért. Tovább olvasom