Kisalföld logö

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

A világ minden tájáról zarándokolnak a ritka jácintokhoz

A világ minden tájáról zarándokok kelnek útra, hogy meglátogassák Nagy-Britanniában a ritka jácintféléket nevelő legnagyobb ültetvényt, amely mostanság borul virágba.
A Waterbeachben lévő ültetvény gazdája, a 72 éves Alan Shipp 1989 óta gondozója a szigetország nagyhírű jácintgyűjteményének, több mint 200 ezer hagymát nevel - írta internetes kiadásában a brit Times.

A férfi harmadik generációs tulajdonosa volt egy küszködő burgonyafarmnak, amikor 1985-ben úgy döntött, inkább virágokat fog ültetni és eladni. Negyed évszázada 200 kilogramm holland virághagymával kezdte. Nemsokára már saját keresztezésekkel próbálkozott, néhány év múlva már az Egyesült Államokba szállított cambridgeshire-i farmjáról.

A burgonyát 1989-re végleg felváltották a szép virágok. Shipp legnagyobb büszkeségei az orosz fajták, mint a fehér Grande Blanche Imperiale, amelynek története 1798-ig nyúlik vissza. A Menelik etióp császár nevét viselő fekete változat ennél alig valamivel fiatalabb, 1863-as. Ezt a két jácintfélét tartják a világ legrégebbi jácintjainak. A virágot egyébiránt Hollandiában kezdték termeszteni a XVI. században, több mint kétezer fajtája ismert.

A férfi a ritka fajták megőrzésén - például a kettős virágú sárga jácintén - is munkálkodik. Botanikusok erről a virágról azt hitték, hogy már a XX. század elején eltűnt.

Alan Shipp márciustól novemberig napi 10 órát dolgozik, virágait minden áprilisban a nagyközönségi is megcsodálhatja, a jácinttenger a világ minden tájáról vonz érdeklődőket.

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2010. április 04. 09:58
    „Egy kep a viragrol nem artana.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két pasi meg egy kicsi: Sheen kiszáll?

Kiszáll az egyik főszereplő, Charlie Sheen a Két pasi meg egy kicsi című amerikai komédiasorozatból… Tovább olvasom