Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

A világ 10 legborzasztóbb kifutópályája

Aki vet egy pillantást ezekre a nem mindennapi kifutópályákra, valószínűleg soha többé nem indul úgy egzotikus útra, hogy ne nézné meg a célállomást a Google Maps-en.
1. Sea Ice Runway, Antarktika

A pályát vastag jégréteg borítja, ami könnyen megrepedhet, ha túl nagy a nyomás. Mindemellett a pálya rendkívül csúszós is, ami szintén nem túl szívderítő.

Forrás: Alamy
Forrás: Alamy

2. Maketane Air Strip, Afrika

Nem elég, hogy borzasztó rövid, a vége egy szakadékba torkollik. Nem elég, hogy a pilóta a pálya végén tulajdonképpen egy hatalmas szikláról emelkedik az égbe, utána még manőverezhet is az óriási hegyek között.

Forrás: Wikimedia/Tom Claytor
Forrás: Wikimedia/Tom Claytor

3. Barra, Skócia

Szó mi szó, miközben halálfélelmet élhetünk át landolás közben, legalább szép helyen tesszük azt. Egy 1000 pilóta közreműködésével készült felmérés alapján ez a pálya a világon a legijesztőbb. A gépek csak akkor szállhatnak le, ha a dagály már visszahúzódótt - szuper lehet ehhez időzíteni a menetrendet.

Forrás: JAMES FRASER/REX
Forrás: JAMES FRASER/REX

4. Princess Juliana Airport, Karibi-Szigetek

Hát nem lehet bosszantó, hogy miközben tengerparton pihenünk, egy hirtelen szélvihar felkapja az összes strandolós holminkat, és még a szemünkbe is jut a homokból? Szent Márton szigetén ugyanis szinte a strandolók fejére száll le a repülő.

Forrás:  Action Press/REX
Forrás: Action Press/REX

5. Congonhas, Sao Paulo, Brazília

A hatalmas reptér mindössze öt mérföldre van a város központjától, azt ugyanis túlnőtte a város, és időközben számos felhőkarcoló épült köré. Majdnem olyan, mintha a pilóta Flappy Bird játékot játszana élőben.

Forrás: MAURICIO LIMA/AFP/Getty Images
Forrás: MAURICIO LIMA/AFP/Getty Images

6. Courchevel, Franciaország

A bájos reptér 1722 méter magasan "lapul" az Alpokban egy rövid, felfelé ívelő kifutópályával. A pálya végén aztán a gép a semmibe "zuhan". A pilótáknak borzasztó sokat kell gyakorolniuk, hogy itt landolni tudjanak, erre pedig a gyakori hóviharok és a vastag jég sem segít rá túlságosan.

Forrás: Wikimedia/Hugues Mitton
Forrás: Wikimedia/Hugues Mitton

7. Funchal, Madeira

A kifutópálya egy sziget szélén mered, mivel máshol nem volt neki hely. Ránézésre olyan, mintha az oszlopok támasztanák alá.

Forrás: Alamy
Forrás: Alamy

8. Tenzing-Hillary, Nepál

A kis reptér egy hegy tetején fészkel, a 2.74 kilométeres pálya vége pedig szintén egy fejes a nagy semmibe. Ha mindez nem lenne elég - a pálya hossza tizede egy átlagosénak.

Forrás: Alamy
Forrás: Alamy

9. Saba Island Airport, Karib-Szigetek

Mesés hely egy varázslatos nászútra, egyetlen bökkenő a kifutópálya. Ez az egyik legrövidebb a világon, amit a hatalmas hegyek az egyik, a tenger pedig mindkét oldalról körülvesz.

Forrás: Wikimedia/Pia L
Forrás: Wikimedia/Pia L

10. Kai Tak Airport, Hong Kong

A reptér 1998-ban bezárt, a világ hatodik legfélelmetesebb reptereként volt számontartva. A kifutópályát hatalmas hegyek és felhőkarcolók vették körbe, ami már fotón is félelmetes látványt nyújt.

Forrás: MANUEL CENETA/AFP/Getty Images
Forrás: MANUEL CENETA/AFP/Getty Images

Ismer hasonlókat? Írja meg kommentben!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordszámú nő a Time 100 legbefolyásosabb személyisége között

Rekordszámú, 41 nőt választottak be idén az amerikai Time magazin 100 legbefolyásosabb személyisége… Tovább olvasom