Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A válság miatt több az öngyilkosság, mint a közúti halálozás

A 2008-ban kitört gazdasági válság miatt nőtt az öngyilkosságok, de csökkent a közúti halálozások száma Európában kutatók szerint.

A szakemberek tíz ország - Magyarország, Ausztria, Finnország, Görögorzság, Írország, Hollandia, Nagy-Britannia, Csehország, Litvánia és Románia - lakosságának 65 évnél fiatalabb rétegeit vizsgálták. A Cambridge-i Egyetem David Stuckler vezette csoportja a Lancet című tudományos folyóiratban közölte eredményeit.

Az öngyilkossági ráta a 2007-es adatokhoz képest 2008-ban kezdett felfelé kúszni, 1 százalékkal lett magasabb az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országokban. A régebbi tagállamokban 7 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma a gazdasági válság kirobbanásával. A tendencia 2009-ben súlyosbodott, 5 százalékkal nőtt a ráta, egyedül Ausztriában csökkent.

Nagy-Britanniában 2007-ben még százezer lakosra 6,14 öngyilkosság jutott, 2008-ban már 6,75. Ez 10 százalékos növekedés, amely 2008-2009-ben stabilizálódott. A legerősebben - 17, illetve 13 százalékkal - Görögországban és Írországban nőtt az öngyilkosságok száma. Az adatok azonban nem véglegesek - hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint több szempontot is figyelembe kell venni ilyen társadalmi folyamatokat elemezve. A munkanélküliség növekedésével és az autóhasználat visszaszorulásával viszont csökkent a közúti halálozások száma, ez a jelenség különösen az "új" tagállamokban. Ennek következtében visszaszorult a donorszervek száma is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki tud hallgatni, az jobb az ágyban

A hallgatni és jól kommunikálni egyaránt tudó férfiak partnereire mesés szexuális élet vár. Tovább olvasom