Kisalföld logö

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -2°C | 10°C Még több cikk.

A The Economist cikke Magyarországról

Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról közölt cikket legújabb számában a The Economist című hetilap.

Kívülállók aggódnak Magyarország miatt - olvasható az írás elején. A cikk szerint amióta Orbán Viktor pártja az áprilisi választásokon megszerezte a képviselőhelyek kétharmadát, baljós jelek mutatkoznak.

Orbán Viktor először is kiterjesztette az állampolgárság jogát a határon túli magyarokra, amiben bírálók a revansizmus baljós jeleit fedezték fel - áll a budapesti keltezésű cikkben. Az új kormányfő ezt követően pártbéli barátaira cserélte ki a közintézmények és hatóság vezetőit, a választási bizottságtól a számvevőszékig, a pénzügyi felügyelettől az államfői székig - írja a szerző, s megjegyzi: Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bank elnökét is megpróbálja "elűzni".

A lap szerint ezután kétbalkezes kísérletet tettek a reformok támogatásának kiépítésére azzal, hogy felhívták a figyelmet Magyarország gazdasági problémáira. A szerző említést tesz az Orbán Viktor szóvivője által mondottakról, amely után a forint megjósolhatóan nagyot zuhant.

Néhány héttel később a kormány elfogadta a médiatörvény tervezetét, amelyet a tekintélyes magazin szerint a sajtószabadság felett őrködő szervezetek sokat bíráltak. A szerző Szabados Krisztián politikai elemzőre utal, aki szerint közvetve vagy közvetlenül Orbán Viktor és szövetségesei a magyar média 80 százalékát ellenőrzik. A cikkíró megjegyzi: néhányan Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök magyar változatának látják, aki egy hitelét vesztett és korrupt politikai időszak után stabilitást hoz, de inkább a hatalom megragadásával, és nem valódi reformok révén.

A The Economist szerint a leghangosabb riadót három héttel ezelőtt fújták, amikor az Orbán-kormány megszakította a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval (EU). A régióban - emlékeztet a szerző - Magyarországnak a legnagyobb az adóssága, a GDP több 70 százaléka. Több mint egymillió háztartás vett fel lakáshitelt külföldi valutában, ami kiszolgáltatottá teszi őket az árfolyam-ingadozásoknak. A túlnyomórészt külföldi tulajdonban álló bankok erősen függnek a központjuktól - olvasható a cikkben, amely úgy fogalmaz, a problémák egyvelege stabilitást, és nem kalandorságot kíván.

A lap szerint a kormány jövőre lazább költségvetési hiányt akar. A bankokra kivetett adó az ellenzői szerint csökkenteni fogja a kölcsönzési kedvet, az IMF úgy véli, a különadó túl nagy teher a pénzintézetekre - foglalja össze a nemzetközi szervezetekkel való véleménykülönbségeket a szerző, aki idézi Kövér Lászlót: "a nemzetközi bankvilág brutális pofont adott, hogy biztosan tudjuk, hol a helyünk".

A cikkíró úgy véli, a helyzet eldurvulhat: a hitelminősítők a bóvli fokozathoz közelítették Magyarország államadós-besorolását. A trükközés kisiklathatja a januárban kezdődő magyar EU-elnökséget - vélekedik.

A borúlátó aggályoskodás jórészt azonban pártpolitikai indíttatású, és túlságosan is megbocsátó az "ország előző, exkommunista vezetőivel", elnézve nekik a siralmas gazdasági és politikai örökséget - jegyzi meg a szerző.

Orbán Viktornak erős politikai felhatalmazása van - folytatja. Az előző kormány kinevezettei közötti tisztogatás valóban zavaros, de - a győztes mindent visz magyarországi politikai berendezkedésében - nem égbekiáltó.

Gazdaságilag Magyarország - ebben évben az legalábbis - az IMF és az EU nélkül is elboldogulhat. A folyó fizetési mérleg pluszban van, a munkanélküliség csökken, az ipari termelés nő. A miniszterelnök gazdasági programjának van néhány jó eleme - olvasható a cikkben.

Valódi aggodalmakra a szerző szerint Orbán önfejűsége ad okot. Ez szerinte már a miniszterelnök előző hivatali idején is jelentkezett, de azóta, úgy tűnik, rosszabbodott.

Még a támogatók is kételkednek abban, hogy Orbán Viktor érti-e az új játékszabályokat, vitája az IMF-fel és hűvös találkozója az Európai Bizottság elnökével, valamint a német kancellárral, ennek a hiányosságára világít rá. Ezt hamarosan pótolni kell - olvasható az írás végén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A franciák pihennek a legtöbbet, a japánok a legkevesebbet

Az üdülés jó alkalom arra, hogy megszabaduljunk a munkahelyi stressztől, mégis világszerte csak a… Tovább olvasom