Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A Szojuz TMA-20 űrhajó csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz

A Bajkonurból szerdán elindult Szojuz TMA-20 űrhajó pénteken este az előre kijelölt időpontban, közép-európai idő szerint 21.12-kor első próbálkozásra, automatikus üzemmódban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A csatlakozástól számítva több órán át tart a kapcsolódás és minden egyéb ellenőrzése, s csak azt követően nyitják ki az átjáró nyílását. Az űrhajón Dmitrij Kondratyev orosz parancsnok, Catherine Coleman amerikai űrhajósnő és Paolo Nespoli olasz űrhajós érkezett az állomásra. Nespoli 1957-ben született, az Európai Űrügynökség űrhajósa, 2006-ban már járt az űrállomáson.

Az 50 éves Coleman a Columbia űrkompon kétszer járt a világűrben. Az 1969-ben született Kondratyevet háromszor jelölték dublőrnek, de először indul a világűrbe. Az újonnan érkező űrhajósokat az állomáson Scott Kelly amerikai, valamint Alekszandr Kalergi és Oleg Szkripocska orosz űrhajós várta. Az űrexpedíció fő feladata az orosz űrhajósok által teendő két űrséta, két orosz Progressz és egy európai ATV-2 teherűrhajó, valamint két amerikai űrkomp fogadása lesz.

Az indulást szokatlan biztonsági intézkedések kísérték, a kazahsztáni Bajkonurtól egészen a Japán-tengerig 20 repülőgép és helikopter, valamint egy kereső-mentő hajó követte az űrhajót, mert leszálló egysége megsérült, amikor Bajkonurba szállították, és le kellett cserélni.

Csütörtökön délután, amikor a Szojuz TMA-20 földkörüli pályán tartott az űrállomás felé, a Moszkva melletti Földi Repülésirányító Központ (CUP) hosszabb időre elvesztette a kapcsolatot vele és az űrállomással is. Feltételezések szerint egy földi optikai kábel sérült meg.

A CUP-ot átmenetileg az amerikai NASA houstoni központja látta el adatokkal, de később a kapcsolat helyreállt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Villants velünk˝: Átadtuk fotópályázatunk díjait

Átadtuk ˝Villants velünk 2010-ben!˝ című fotópályázatunk díjait a soproni Central Parkban pénteken… Tovább olvasom