Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

A szappanoperák segíthetnek a női körülmetélés felszámolásában

A szórakoztatóipari termékekbe, például szappanoperákba ágyazott üzenetek segíthetnek felszámolni a női nemi szerv megcsonkításának - angol nyelvű rövidítéssel: FGM - gyakorlatát - állítják svájci és szudáni kutatók egy Szudánban végzett felmérés alapján.
"Eredményeink azt mutatják, hogy a szórakoztatás hatékony eszköz lehet a női körülmetéléssel kapcsolatos kulturális attitűd megváltoztatásában" - húzta alá Charles Efferson, a Zürichi Egyetem munkatársa. 

A Nature című tudományos folyóiratban közölt mostani tanulmány szerint az olyan szappanoperák hatására, amelyekben a főhős nemet mond az ártalmas gyakorlatra, a nézők jóval pozitívabban kezdtek viszonyulni a meg nem csonkított lányokhoz. 

A svájci és szudáni kutatók négy filmet készítettek, amelyek középpontjában egy távoli szudáni vidéken élő kiterjedt család állt. A történetek mindegyikét szerelem és ármány hatott át, de a főszereplők más-más módon viszonyultak a női körülmetéléshez. A karakterek eszmecseréket folytattak a csonkításról és megkérdőjelezték a gyakorlat mögött álló kulturális hiedelmeket. 

A szakemberek több mint 120 falusi közösség több ezer tagjának vetítették le a filmeket Szudánban, és közvetlenül a mozi megnézése után, majd egy héttel később is kikérdezték őket a csonkítással kapcsolatos nézeteikről. 

A szociológusok szerint a szórakoztatóipar bevetésével egyrészt a népesség nagyobb hányadát lehet megszólítani, mint azokkal a dokumentumfilmekkel, amelyek főleg csak a gyakorlatot eleve elítélő emberekhez jutnak el; másrészt a szórakoztató műsorok hatékony alternatívái lehetnek az olyan keményebb módszereknek, mint az ártalmas gyakorlatot űző közösségek kriminalizálása, ami akár a titokban végzett csonkítások megszaporodását is eredményezheti.

Az ENSZ gyermekjogi szervének (UNICEF) februárban közzétett, 30 országra kiterjedő kutatása szerint világszerte több mint 200 millió lány és asszony szenvedte el a nemi szervének megcsonkítását. 

A hiedelem szerint a körülmetélésen átesett nő képes ellenőrzés alatt tartani szexuális vágyait, és termékenyebb is meg nem csonkított társainál. Az FGM-et támogató közösségek sokszor a házasság előfeltételeként tekintenek a szokásra. Közülük többen vallási kötelezettségnek tartják a megcsonkítást, bár azt sem a Korán, sem a Biblia nem említi. 

A női körülmetélés súlyos fizikai és lelki tünetekkel járhat. Előfordulhat, hogy a megcsonkítás alanya elvérzik, vagy a piszkos késeken megtelepedő baktériumok okozta fertőzésekbe hal bele. A meg nem csonkított lányok esetében fennáll a kiközösítés kockázata. 

Az ENSZ Közgyűlése 2012 decemberében egyhangúlag elfogadta az FGM teljes körű betiltását követelő határozatot. A világszervezet tavaly szeptemberben célul tűzte ki, hogy a gyakorlat 2030-ra eltűnjön a föld színéről.  

A rituálé azonban még mindig elterjedt Afrika bizonyos részein és a Közel-Kelet, valamint Ázsia egyes területein is. Az ENSZ adatai szerint a Szudánban élő 15 és 49 éves kor közötti lányok és nők 87 százaléka esett át genitális csonkításon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékbabaként éli mindennapjait a 45 éves nő

Játékbabaként éli mindennapjait a 45 éves nő
Mi vesz rá egy anyát, hogy megszállottan küzdjön azért, hogy játékbabára hasonlítson? Tovább olvasom