Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

A nők is értik a humort - csak később

Amikor viccet mesélnek egy nőnek, időbe telik, míg megérti a poént. De ha vette az adást, tovább nevet rajta, mint bármelyik férfi.

A kutatók szerint tény: a nők lassabban fogják fel a viccet, de ha leesett a húszfilléres, sokkal tovább képesek kacagni rajta - akár órákkal később is felnevetnek, ha újra eszükbe jut.

Kutatók tíz nőt és férfit kértek meg arra, hogy nézzenek végig színes és fekete fehér képregényeket, és osztályozzák őket egy "viccességi skálán".

Miközben az önkéntesek a képregényeket nézték, a kutatók szkennelték a férfiak és nők agyát. Habár az eredmények többségükben azonosak voltak, a nők agyuk bizonyos részét jobban használták, mint a férfiak. Az agy ezen része segít a nyelv kódolásában.A kutatást vezető Allan Reiss azt mondta: arra voltak kíváncsiak, hogy a nők és a férfiak ugyan úgy értik-e a humort. Arra jöttek rá a vizsgálatokból, hogy a nők agyának humort értő része sokkal aktívabb volt, ez pedig magyarázat arra, hogy a nők sokkal jobban értik a szóvicceket és a szóban elmondott humoros történeteket, mint a férfiak.

Ez lehet az oka annak, hogy a két nem különbözőképpen viszonyul a humoros dolgokhoz. A férfiak jobban értékelik a képregényben megrajzolt vicces történeteket, a nők pedig azt, ha vicceket mesélnek nekik. Az is kiderült: a képregényekben a nőknek a végén esik le a poén, a férfiak viszont már a történet elején kuncognak, mert tudják, mi lesz a vége.

Kanadai kutatók azonos tárgyú tanulmányából pedig az derül ki: a férfiak és a nők különbözőképpen használják a humort: a férfiak egymást szokták húzni, és a dominanciájukat fejezik ki vele, míg a nők főleg a hozzájuk közelállókat szeretik megviccelni.

Olvasóink írták

 • 10. macskaszem 2010. március 20. 09:50
  „8. maradando
  Már én is gondoltam a postagalambra az legalább megbízhatóbb mint a fránya gépek.:-)”
 • 9. maradando 2010. március 19. 22:55
  „A nők nem szeretik a disznó vicceket.Csak a vícces disznókat.:-))”
 • 8. maradando 2010. március 19. 16:57
  „7.macskaszem
  Már irtam ! (De valaki olvasatlanul, galád módon visszakűldi !) Marad a postagalamb .Legalább útközben röhög egy jót a kis szárnyas. :-((”
 • 7. macskaszem 2010. március 18. 13:15
  „6. maradando
  Akkor kezdheted írni a viccet hogy majd akkor megértsem. :-))))”
 • 6. maradando 2010. március 10. 11:50
  „Butácska nőt is meg lehett nevettetni,csak ki kell tudni várni a gyémánt lakodalmat mire leesik a poén nála.”
 • 5. maradando 2010. március 08. 01:22
  „Meglehet a nők nem jeleskednek a vicc gyártásában, de igazán ők tudnak ,egy sikeres poénon jó ízűt nevetni . /fapofák meg mindig lesznek/”
 • 4. oaxacaca 2010. március 05. 12:12
  „Szerintem sem pontos a felmérés,mert azt hangsúlyozza, hogy az egyik nem az úgymond készen kapott viccet értékeli inkább,míg a másik a képzeletben bekövetkezettet. Ebből adódik az idő differencia. Összehasonlítani pedig csak azonosságon alapuló témákat lehetne... mármint a pontos eredmény érdekében.”
 • 3. tricse 2010. március 03. 20:00
  „Soha nem tartottam viccesnek a rajzolt képregényeket,vagy bármiket amit annak idején pl. a Ludas Matyiban lehetett olvasni!Viszont élőben,dumában bármikor felveszem a versenyt akármelyik pasival humorértés okán!
  Ez a felmérés egy balfság!”
 • 2. macskaszem 2010. március 03. 17:31
  „Én se könnyen értem meg pedig szőke se vagyok!!! :-))”
 • 1. Jandex 2010. március 03. 11:15
  „Na igen,hogy lehet megnevettetni egy szőkét szombaton? Mesélni kell neki egy viccet még hétfőn!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érték és mosoly - interjú Winkler Nórával

Az egyik bulvárcsatorna több kategóriában díjazta a televíziós szakembereket, médiaszereplőket.… Tovább olvasom