Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A méz összetételét szabályozó uniós előírástól nem lehet eltérni

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó uniós előírástól - reagált a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a méhészek aláírásgyűjtésére.
A VM közleménye ismerteti: a méhészek aláírásgyűjtést kezdeményeztek, és levélben fordultak a miniszterhez, hogy az EU elnökség ideje alatt az illetékes Tanács soron kívül tárgyaljon a mézben található szennyeződések határértékének felemeléséről. A levelet mintegy kétezren írták alá.

Magyarország nem térhet el a méz összetételét szabályozó EU előírástól, amely mind a 27 tagországra egységesen állapít meg követelményeket - idézte a VM közleménye Kardeván Endrét, a tárca élelmiszerbiztonságért felelős államtitkárát.

A tárca emlékeztet arra, hogy a vidékfejlesztési miniszter december 16-án országos, teljes körű mézellenőrzést rendelt el, mert ismeretlen eredetű, antibiotikummal szennyezett méz jelent meg a hazai piacon. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei azóta folyamatosan vizsgálatokat tartanak a mézcsomagolóknál és a mézforgalmazóknál.

Az ellenőrzéseken a közlemény szerint számos termékben mutattak ki kiemelkedően magas értékben meg nem engedett antibiotikum maradványt. A kifogásolt mézeket kivonják a forgalomból, és bírságot szabnak ki a forgalmazókra és a termelőkre.

A tárca felhívja a figyelmet arra: a mézeknél alkalmazott műszeres analitikai vizsgálati módszerek az elmúlt években tökéletesedtek. A ma alkalmazott műszerekkel a korábbi mennyiségek egyhuszadát is ki tudják mutatni, emiatt ma már azok a mézek is kifogásolhatóak, amelyek néhány éve még gond nélkül a polcokra kerülhettek.

A kérdést egészségügyi, élelmiszer-biztonsági szempontból különösen körültekintően kell vizsgálni, és nem lehet pusztán államigazgatási előírásként kezelni. Az európai méz jelentékeny részét hazai méhek gyűjtik, ezért a magyar méz minőségének és megbízhatóságának megőrzése különösen fontos - mutat rá a tárca.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra halasztották a Pókember Broadway-musical hivatalos premierjét

Nyárra halasztják a Broadway eddigi legdrágább show-jának, a Pókemberről szóló musicalnek a… Tovább olvasom