Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A magyarok fele lát konfliktust család és munka között

Minden második magyar érzi úgy, hogy kompromisszumot kell kötnie a család és a munka között.
Kilenc éve még tízből nyolcan mondták azt, hogy sosem kell kompromisszumot kötniük a kérdésben - áll a Tárkinak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az elmúlt évtizedben számottevően nőtt a munka és a család közötti feszültség a magyarok körében, azaz egyre többen vannak olyanok, akik úgy érzik, a családjuk megsínyli a munkájukat. A mostani kutatásban a magyarok 11 százaléka vélekedett úgy, hogy egy hónapon belül gyakran kellett elhanyagolni a családot a munka miatt.

A dilemma főként a magas iskolai végzettségűek körében tapasztalható, azok között, akiknek van módjuk sokat dolgozni, vagy munkájuk a karriert, az önmegvalósítást jelenti. A kevésbé iskolázottak körében alacsony azoknak az aránya, akik gyakran érzik úgy, hogy a munka miatt elhanyagolják szeretteiket; a diplomások ötöde, a segédmunkásoknak viszont csak négy százaléka vélekedik így. A konfliktus a magukat a munkaerőpiacon csúcsra járató, gyakran a kisgyermeket nevelő középkorúak körében a legélesebb. A fiatalabbak és az idősebbek - akik még vagy már nem hajtanak, vagy nem a gyerekeiktől vonják meg az együtt tölthető időt - kevésbé szembesülnek a dilemmával. A munkanélkülivé válástól való félelem nagy szerepet játszik abban, hogy a munkát részesítik előnyben a családdal szemben - olvasható a Tárki kutatásában.

A Háztartás, munka és rugalmasság elnevezésű európai uniós kutatási projekt 2001-es felmérése szerint az akkori uniós országokban élő megkérdezetteknek még a 78 százaléka érezte úgy, hogy az elmúlt három hónapban soha nem fordult elő, hogy "a munkája miatt nem tudott törődni családtagjaival", az idén azonban már csupán a megkérdezettek 54 százaléka mondta ezt - idézi a Tárki az uniós kutatást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A migrén növeli az agyi érkatasztrófa kockázatát

A migrénben szenvedő emberek esetében az átlagos népességhez viszonyítva a duplája az érelzáródás… Tovább olvasom