Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 21°C | 32°C Még több cikk.

A lakásokban a szomszéd cigifüstjét is szívják a gyerekek

A lakásokban lakó gyerekek jóval nagyobb mértékben vannak dohányfüstnek kitéve, mint családi házban lakó társaik, akkor is, ha saját családjukban nem cigarettázik senki

A Harvard és a Rochesteri Egyetem kutatói szerint ennek oka az, hogy a füst átszivárog a lakások között, amiben a szellőztetőrendszer is segít.

A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett felmérésben 5 ezer amerikai gyerek vérmintájában mérték a nikotin lebomlásakor keletkező kotinin nevű vegyület szintjét. A tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált gyerekeknek átlagosan mintegy háromnegyede kényszerült passzív dohányzásra környezete miatt.

Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a tömbházakban élő gyerekek 85 százalékánál volt akkora a kotinin szintje, amely a dohányfüst újabb keletű belélegzésére utalt, míg a családi házban lakóknak csak 70 százalékánál. Mint Jonathan Winickoff, a Harvard gyerekgyógyásza hangsúlyozta, a cigarettafüst átjárja, beszennyezi az egész épületet.

A brit Action on Smoking and Health elnevezésű csoport képviselői most azt javasolják, hogy jelöljenek ki teljes tömbházakat dohányfüsttől mentes területnek.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. pityesz 2010. december 15. 07:24
  „6.Csetneky önnek igaza van szerintem-De nagyon sok barátom volt ki nem dohányzott nem ívott,és már elmentek.Szerintem a minden káros amit az Ember csinál......Gépkocsi,..........Sózása az utaknak.Én nem dohányzóm mert sajnálom rá a pénzt de szeretem az illatát....../naponta 3 halnak meg az utakon./Évente
  3000 e pótyannak le az égből.”
 • 29. háté 2010. december 14. 23:18
  „Már tudom is miért krákognak az emberek!--no nem azért mert dohányoznak, nem.
  Azért mert a szomszéd dohányzik, a tüdőbaj is a falakon keresztül terjed.”
 • 28. hogyisne 2010. december 14. 19:55
  „mankapunka leszállhatna a gyerekeimről - csak maga találja ezeket a beszólásait viccesnek!
  nem emlékszem, hogy tettem volna magára személyes megjegyezéseket”
 • 27. Rinpócse 2010. december 14. 19:47
  „6Csetneky,köszönöm a dohányzók nevében megértését,a kipugógázokról miért nem beszélünk,mert autóval jár majd mindenki?nemdohányzókat nem zavarja,attól nem köhögnek ?a folyosóra kirakott pelenkás szatyor,büdös cipő,udvaron a kutyakaka mást zavar,mégse vált ki közfelháborodást,bagózom,de nem érzem magam bűnözőnek,legfeljebb nem kell nyugdíjat fizetni utánam.”
 • 26. gonzo 2010. december 14. 19:10
  „A panelban az igazi tahók a lépcsőházban hódolnak szenvedélyüknek,na meg a liftben...
  Nálunk is van egy csóka,már többször szóltam neki,hogy a liftben ne szívja,mert akkor mehetek gyalog,ugyanis utána beszállni képtelenség.És mivel úgy érzem ügyesebb és erősebb vagyok nála egyszer nagyon pofán fogom ezért most már verni.....
  Az erkélyt is elég korlátozva tudom használni,mert ott meg pont a mi szintünkön lakik a másik lépcsőházban egy ránézésre nagyon intelligens biztonsági őr,na az mikor itthon van szinte folyamatosan kint szívja.
  Na,őt nem tudom pofán verni,mert sokkal erősebbnek néz ki nálam:)”
 • 25. Aranymag 2010. december 14. 18:25
  „Az tény, hogy zárt helyen a cigi borzasztó büdös. Egy ismerősöm alatti lakásban ketten szívták folyamatosan bent a lakásban!!! Na az ellen semmit sem tudsz tenni. Jött fel mindenhonnan, gondolom csövek mentén. Ha "csak" az erkélyről jön be, akkor szemfülesnek kell lenni és olyankor ablakot nyitni mikor nem füstölög senki :) Én is dohányzom, de körültekintően, hogy senkinek ne okozzak ezzel kellemetlenséget (vagyis amennyire lehet, ne).”
 • 24. knifemaster 2010. december 14. 18:10
  „Bagós vagyok.
  ÜSSETEK!”
 • 23. Mankapunka 2010. december 14. 18:02
  „Legjobb,az autópályán 70-nel száguldva szivarozni!!!!! Nen tudjátok,mit hagytok ki!!!!!

  Nehogy olyanok legyetek,mint ez a CSonka András,hogy a végén még bemagyarázzátok magatoknak,hogy a szomszéd miatt halt meg a családban valaki

  hogyisne

  Hát,akkor elég rosszak a gének,ha mindenki köhög a családban. Remélem majd a gyermeikei nem fognak 14 évesen a lépcsőházunk előtt cigizni,mint itt sok ember teszi a lakótelepen,míg megy a suluba. :)))”
 • 22. annobon 2010. december 14. 17:49
  „Kiegészítés-képpen idézek egy argentin (!) útikönyvből:

  "Ami meglepő, hogy Buenos Aires-ben biztonságban érezheti magát az ember. Utcánként 3-4 rendőr áll mindenhol. A másik igazán megdöbbentő, hogy roppant tiszta a város. Szemetet, eldobott csikket alig látni. Az autósok pedig meglepően udvariasak a gyalogosokkal."

  Szóval nehogy azzal jöjjön valaki, hogy persze mindig Nyugat-Európával példálózok. Gyengébb földrajzosok kedvéért Buenos Aires Argentína fővárosa és Dél-Amerikában található...”
 • 21. annobon 2010. december 14. 17:40
  „Személy szerint azokkal nincs bajom, akik otthon dohányoznak, hiszen mindenki azt csinál az egészségével, amit akar. Viszont, amitől ´herótom´ van, amikor az utcán menet közben füstölnek. Főleg akkor jó, ha az illető előttem megy és a menetszél az arcomba nyomja az egészet. Itt is markáns különbség van a magyar és a nyugati dohánykultúra között! Ausztriában és nyugatabbra kevés utcán dohányzót látni, aki mégis ott cigizik, az pedig állva teszi és nem gyaloglás vagy pláne biciklizés közben. Aztán ´kint´ eldobott csikkhegyeket sem látni úton-útfélen, járdán, buszmegállóban, stb. Ha mégis akad egy-egy eldobott csikk, azt valszeg magyar kiránduló (meg román, szerb, szlovák, stb.) dobta el. Ezenkívül a munkahelyeken sem fújják a füstöt a nemdohányzó kollégák arcába, valamint iskolába menet sem látni (szintén menet közben) dohányzó 11-14 éveseket. Persze ott is cigiznek a kamszok, de kábé úgy, mint annak idején a 70-es években nálunk: titokban! Nehogy a tanár vagy apuka meglássa. Na ennyi jutott eszembe hirtelen a kultúrák közti különbségekről...”
 • 20. anuvuk 2010. december 14. 17:28
  „A panel "áldását" jó pár éve mi is élveztük az alattunk lévőktől.
  Egy alkalommal az Ír angol nyelvet tanítók buliztak, voltak vagy 30-an. Az a bűz ami jött fel egyszerűen leírhatatlan. Az ajtón hiába csengettem nem jött ki senki, - mást nem tudtam csinálni, kinyomtam az automatát, abban a pillanatban kivágódott az ajtajuk, olyan füst jött ki mintha tűz lett vola a lakásban.
  Szerencsére ez csak egyszeri eset volt, nem irigylem az olyan lakót ki alatt folyamatosan bagóznak.”
 • 19. tschurtz 2010. december 14. 17:17
  „Megfulladnak, csak most még nem hiszik. :-)
  Annál nagyobb probléma, hogy akár a saját gyermekeiket és persze mindet nemdohányzókat is "fullasztanak". Én azért mindig megpróbálkozom a szelid meggyőzéssel, néha hihetetlen reakciókat váltva ki.
  pl. Ne haragudjon fiatalember, de látom, nem látja, hogy zavar a füstje. Csak amiatt szólok, mert gondolom, ha látná a füsttől, hogy zavar, zavarná :-)
  Na ilyesmibe aztán annyira belezavarodik egy átlagos elme, hogy zavarba jön és elnyomja a cigit. Hihetetlen, de tényleg elnyomja. Tessék kipróbálni!”
 • 18. igazságmondó 2010. december 14. 17:10
  „3. hozzászólás aky18 2010.12.14. 13:17
  MENNYIRE IGAZAD VAN.

  NÁLUNK IS AZ ALATTAM LÉVŐ SZOMSZÉD MIATT AZ EGÉSZ LAKÁS BÜDÖS A CIGARETTAFÜST MIATT.HA KINYITOM AZ ABLAKOT AKKOR IS JÖN FEL A CIGARETTAFÜST.A FÜRDŐSZOBÁM EGÉSZ NAP BÜDÖS MIATTUK.
  KIBÍRHATATLAN!!!!!!!!!!!!!!
  ÉS HIÁBA SZÓL AZ EMBER..........
  FULLADJANAK MEG.................”
 • 17. tschurtz 2010. december 14. 16:31
  „:-)”
 • 16. hogyisne 2010. december 14. 16:22
  „örülök, hogy kisgyerekesek kontra bagósok lett a témából.... mindegy

  Hagyjuk már ezt az immunrendszer kérdést, hogy a mostani gyerekek göthösek. Az én nagyanyám 78 éves és tanyán nőtt fel, de még a seprű kavarta porra is köhög. Az anyósomnak, aki szintén tanyán nőtt fel, annyi betegsége van, hogy már nem is tudja fejben tartani. Ez a gyenge immunrendszer csak egy demagóg szöveg - alap nélkül.
  Nem attól erős valakinek a szervezete, mert jól bírja az aktív vagy passzív dohányzást!

  Ez a cikk arról szól, hogy a szomszédok is szívják passzívan a füstöt, ha valaki dohányzik. És én ezzel egyetértek, hogy zavaró. Ennyi.”
 • 15. tricse 2010. december 14. 16:14
  „Bizony,bizony és milyen sok lakót kerülget a szívinfarktus és az agyvérzés-főleg az alul lakókat-az eszement ugrálástól,hupogástól,sivalkodástól a kisgyermekes lakók körül!:))))Idegesek lesznek tőle és rá kell,hogy gyújtsanak!:)”
 • 14. tschurtz 2010. december 14. 16:01
  „Sajnálom, hogy smogban kellett felnőnie. Tényleg sajnálom. Sokan ma is szmogos környezetben élnek, de azt a legkevésbé sem kell megfejelni cigivel.
  Arról meg nem tehetek, hogy történetesen (most) igazam van :-)
  Lehet, hogy dühítő, de a dohányzás csak addig magánügy amíg nem kényszerít senki füstöt másra.
  A bagózás azért jó ötlet (szerintem) mert ott nincs környezetszennyezés (csak kérem ne köpködjenek!) csupán hatékony önpusztítás.
  Nem hiszem, hogy bármi "kirekesztőt" írtam volna, de ha igen, kérem a dohányosokat, hogy jelezzék!”
 • 13. Mankapunka 2010. december 14. 15:54
  „"Ezért nem szóltunk még nekik, mert hasonlóan reagálnának, mint Ön :("

  Lehet ők is eltürnek Önöktől mást,csak nem szólnak.

  Az egészséges Ön szerint,mert sok nem dohányzó tart panelban kutyát. Ne,ez a liftben milyen egészséges,mikor oda beszarik,bepisil????? Sok vedlő szőrről nem is beszélve,ami sok embernek okozott már szövődményt a szervezetében.

  Tudjátok,miért jó füstölni,mert egyszer nem maradsz a családod terhére 80 évesen szenilisen,nem kell a kis nyugdíjadból szenvedned ameddig élsz,nem fogsz mások idegére menni a rohadt nagy ráérésetekkel,amivel feltartjátok őket.

  Úy,ahogy más a pofámba köhög,úgy én is szívhatom,ha jólesik.”
 • 12. Mankapunka 2010. december 14. 15:48
  „Ez az Ön hozzáállása is,hogy csak magának lehet igaza,a többinek nem.

  Ha megnyugtatja,én a szomszéd barna zsófijának a füstjén nőttem fel,mert a széljárás pont így viszi a levegőt a 2 erkély között. És láss csodát,senki nem köhögött ettől.

  Mint mondtam,immunrendszert kellene "kiépíteni" a gyerekekben,és nem köhögnének. A mai gyerekek elég táposak,és ezt nem kell a saját gyerekeire érteni. Tudja mindenki,csak nem akarja észrevenni,hogy már túl szabályozza a gyerek életterét,így sok mindent nem tapasztal meg a szerevezete,ami már rég meg kellett volna.

  Ja,és nekem kiskoromban a kedvencem a 2 ütemű Wartburg füstje volt az egyik kedvencem,biztos akkor fertőzött meg az olaj szaga,és ezért lettem <moderálva> gépkocsivezető.
  Pedig aztán az biztos egészségtelen dolog volt,és még mindig élek. Pedig szívtam azt a füstöt jó sokat,sokáig volt nálunk Warbi”
 • 11. tschurtz 2010. december 14. 15:31
  „Én nem személyeskedtem, csak megjegyzem, hogy ártalmas a cigi.
  Nincs bajom, ha valaki megöli magát, de azzal igen, ha a engem, a gyerekemet, a szüleimet és bárkit aki egyébként nem dohányzik... károsít! Egyébként minden 2. ember aki 20 éves kora körül elkezd dohányozni és kitart e nemesnek vélt szokása mellett a dohányzás szövődményében hal meg. Ez tény. Az is tény hogy várhatóan jó egy évtizeddel hamarabb mint a nem dohányos.
  Ezzel sincs bajom, csak a nemdohányos életét ne kurtítsa és amikor falnak megy, ne az egészségügyet, meg a sorsos szidja :-)”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szándékosan csinált bolondot Szíj Melindából a TV2?

Szíj Melinda rajongói úgy vélik, a koreográfusok, a stylistok és a zsűri szándékosan csinált… Tovább olvasom