Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

A H1N1 influenza iskolai terjedését vizsgálták

Egy amerikai általános iskolában követték nyomon a H1N1-vírus terjedését egy brit-amerikai közös kutatás keretében - számolt be róla kedden a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A tanulmányt részletesen az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertették.

A vizsgálatba a pennsylvaniai általános iskola 370 tanulóját vonták be, akik 295 háztartásban éltek. A kutatók egybevetették az ülésrendet, az órarendet, az iskolabusz menetrendjét, a felügyeleti rendet és a hiányzási listákat, majd megbecsülték, hogy melyik úton, mekkora eséllyel adták át a gyerekek a vírust.

Kiderült, hogy a fiúk és a lányok is háromszor nagyobb valószínűséggel adták át az influenza vírusát egymás között, mint a különböző nemű tanulók. Az osztálytársak között az átadási arány ötször nagyobb volt, mint más osztályokba járó diákok irányában, ám érdekes módon az már nem növelte jelentősen a továbbadás valószínűségét, ha valaki padtársa volt a tantermen belül az előzően megfertőződött "láncszemnek".

"Ez az egyik legátfogóbb tanulmány arra, hogy miként terjed iskolás gyerekek körében az influenzajárvány, és egyúttal sokat elárul nekünk arról is, hogyan befolyásolják a közösségi hálózatok a továbbadást" - mondta el Simon Cauchemez kutatásvezető, a londoni Imperial College járványkitöréseket elemző és modellező központjának munkatársa.

A kutatók reményei szerint a tanulmány adatait felhasználva pontosabb modellt készíthetnek, amely segítheti az egészségügyi döntéshozókat a járványok hatékonyabb kezelésében. Választ adhat a modell például arra, hogy be kell-e zárni egy iskolát, illetve a járvány mely pontján szükséges ezt megtenni. A vizsgált iskolát például 18 nappal a járvány kitörését követően zárták be, amikorra az ott tanulók 27 százalékánál már megjelentek az influenza tünetei.

Az elemzés szerint ezen a ponton az átadási arány már csökkenni kezdett, így az iskola bezárásának már kevés hatása lehetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem ˝született feleség˝: kimondták Eva Longoria válását

Kimondta egy texasi bíróság Eva Longoria színésznő és Tony Parker francia születésű… Tovább olvasom