Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

A globális felmelegedés porosabbá teszi Tibetet

A Tibeti-fennsík egy tófenekéből vett üledék arra utal, hogy a globális felmelegedés miatt a szélirányban bekövetkezett változások miatt porosabb lesz a vidék.
Ez a trend felgyorsíthatja a Himalája kulcsfontosságú gleccsereinek olvadását, és fenyegetheti a már most is veszélyben forgó vízkészleteket. Jessica Conroy, az Arizonai Egyetem (Tucson) végzős paleoklimatológus hallgatója és munkatársai a délnyugat-tibeti Kiang-tó fenekéről gyűjtöttek üledékmintákat - tudósít a Science magazin hírportálja (www.news.sciencemag.org). A minták alapján K.u. 1050-ig vissza lehetett követni a térség éghajlatát.

A hírportál ismertetése szerint Conroy arról számolt be az Amerikai Geofizikai Szövetség ülésén, hogy a tó üledékében a 20. század során megnőtt a finompor mennyisége. A finompor több száz kilométerre lévő sivatagi tájakról érkezett az erősebb szelekkel. Kutatók már korábban is észlelték a pormennyiség növekedését a térségben, de eddig a mezőgazdaság, a legeltetés térnyerésével és más lokális változásokkal magyarázták a jelenséget.

Conroy adatai azonban arról árulkodtak, hogy a poros időszakok egybeesnek azokkal a nyarakkal, amikor az északi félteke egyik légköri jelensége, az úgynevezett arktikus oszcilláció pozitív szakaszában van. Ilyenkor ugyanis felerősödnek a tótól északra és a Himalájától délre fekvő sivatagok szelei. A globális felmelegedés révén az arktikus oszcilláció gyakrabban van pozitív szakaszában, így a paleoklimatológus szerint az éghajlat is felelőssé tehető a Tibet délnyugati részén megnövekedett pormennyiségért.

A jelenség folytatódik, és a por felgyorsíthatja a Himalája gleccsereinek olvadását - vonta le a következtetést a kutató. Ennek oka, hogy a fehér jégen letelepedő sötét por elnyeli a sugárzást, ezáltal felgyorsítja az olvadást. Ez azért is komoly probléma, mert ezek a gleccserek több száz millió ember vízellátását biztosítják szerte Ázsiában.

A por ezen kívül a Tibeti-fennsík feletti levegőt is felmelegíti, élénkítve ezáltal a monszunok körforgását, aminek következtében egész Dél-Ázsiában megváltozhat az esőzések menete.

Olvasóink írták

  • 1. zolikom 2011. január 09. 12:15
    „Józsi bácsi Kiskunverebesen megállapította, hogy a globális éghajlatváltozás miatt a kiskertjét idén halastóvá, szántóját pedig csónakázó tóvá alakíthatja, így a vetőmagra és vegyszerre félretett forintjait az idegenforgalom és az egészséges táplálkozás fellendítésére és reklámra fordíthatja.
    Az erről szóló szándéknyilatkozatát szóbeli jegyzékként átadta a polgármesternek, majd azt néhány keresetlen szóval kiegészítve hazaevezett frissen vásárolt gumicsónakján.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanévesen is aktív Oleg Popov, az örök bohóc

Nyolcvanévesen is aktív Oleg Popov, a hajdani Szovjetunió cirkuszművészetének büszkesége, a világ… Tovább olvasom