Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

A békéről, keresztény egységről tanácskoztak

A békéről és a keresztény felekezetek közötti egységről tanácskozott egyebek mellett az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) közös bizottsága négy napon keresztül Belgrádban - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata hétfőn az MTI-vel.

Massimo Introvigne, az Európai Biztonsági és Együttműködései Szervezet (EBESZ) képviselője az ülésen elhangzott előadásában szólt a vallásszabadságot fenyegető veszélyekről, és javasolta, hogy május 7-e legyen világszerte a keresztény vértanúk emléknapja - olvasható a közleményben.

Mint írták, a vasárnap befejeződött ülésszakot Erdő Péter bíboros, a CCEE elnökének beszéde vezette be. Ebben elmondta, hogy "a világ gyakran visszaél a béke kifejezéssel, így tettek például a kommunista rezsimek"; egyúttal hangsúlyozta, hatékonyan kell kifejezni a szolidaritást az üldözött keresztények felé.

A bíboros kiemelte, "fontos, hogy a családban és a társadalomban is elismerjük az egyes emberek különbözőségét, amely nem áll szemben azzal az alapelvvel, hogy egyenlő jogokat élveznek", és fontos az is, hogy "tiszteletben tartsuk a nemzetek mint nyelvi, történelmi, kulturális közösségek értékét".

A béke gazdasági vetületéről szólva hangsúlyozta, hogy "keresztényként meg kell keresnünk és támogatnunk kell a gazdasági élet azon kezdeményezéseit, amelyek nem az egyre nagyobb profit elérésére törekednek, hanem a szolidaritáson alapulnak és szem előtt tartják mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekeit".

Erdő Péter bíboros emlékeztetett XVI. Benedek pápa gondolataira, amelyeket a keresztények egységéért rendezett imahét alkalmával mondott el.

A pápa akkor hangsúlyozta, hogy "az elmúlt években jelentős lépéseket tettünk az ökumenizmus felé, kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok jöttek létre a felekezetek között, amelyek a modern világ kihívásaira konkrét együttműködésről tanúskodó lépésekkel reagálnak".

Erdő Péter felhívta a keresztény egyházak látható egységéért munkálkodó szervezetek felelőseinek és tagjainak figyelmét: "tovább kell menni a párbeszéd útján, tovább kell keresni a közös teológiai, liturgikus és szellemi örökséget".

Az esemény egy részén jelen volt Bozidar Delic, a szerb kormány uniós integráció kérdésekben illetékes elnökhelyettese; az ülésszak résztvevői ellátogattak a belgrádi apostoli nunciatúrára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év múltán azonosították egy tűzvész áldozatait New Yorkban

Száz év múltán azonosították egy New York-i tűzvész utolsó, még ismeretlen áldozatait. Tovább olvasom