Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

60 éves a világ legöregebb orángutánja

A Puan nevű nőstény a nyugat-ausztráliai Perthi Állatkert lakója. 1956-ban, a vadonban született.
A nyugat-ausztráliai Perthi Állatkert 60 éves matriarcháját ismerte el a világ legidősebb élő szumátrai orangutánjának a Guinness Rekordok szerkesztősége.     
   
A Puan nevű nőstény, amelynek neve malájul asszonyságot jelent, a vadonban született, ezért sok időbe telt, mire kiderítették a pontos korát, de mostanra szinte biztossá vált, hogy 1956-ban született.   
   
"A vadon élő nőstény szumátrai orangutánok ritkán élnek ötven  évnél tovább, így a hatvanadik életév betöltése óriási mérföldkőnek  számít" - húzta alá a rekordot bejelentő csütörtöki közleményben  Martina Hart, az állatkert főemlősökkel foglalkozó gondozója.   
   
Puant 1968-ban ajándékozta a malajziai Johor állam szultánja a  Perthi Állatkertnek néhány Ausztráliában honos állatért cserébe.  Puan azóta anya, nagymama és dédanya lett. Ő az állatkert világhírű  szumátrai orangután kolóniájának matriarchája.   
   


Az idős nőstény segít felkészíteni a vadonbeli életre az  állatkertben született orangutánokat azáltal, hogy megtanítja őket  masszív fészket építeni, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz,  hogy a szabadon engedett példányok túléljék odakint.   
   
"És bár mostanra kissé lelassult a mozgása és jobb szereti  inkább napozással tölteni az idejét, idős kora ellenére Puan  stílusa mit sem változott" - jegyezte meg a gondozó, hozzátéve,  hogy az orangután hatvanévesen is hangot ad felháborodásának, és  hangosan dobog a lábaival, ha nem érkezik időben az ennivalója.   
   
A szumátrai orangután a súlyosan veszélyeztetett fajok közé  tartozik, mivel vadon élő példányaira folyamatos fenyegetést jelent  az élőhelyük pusztulása, az orvvadászat és az illegális  vadkereskedelem.   
   
A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint mára  mindössze nagyjából 7500 példány maradt belőlük világszerte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Musicalben kapott szerepet Ice Cube

Musicalben kapott szerepet Ice Cube
Ice Cube a tolvajkirály Fagint alakítja majd a Disney stúdió készülő Twist Olivér-musicaljében. Tovább olvasom