Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

31 ujjal született egy kínai kisfiú - sikeres műtéten van túl

Sikeres műtéten van túl az a hatéves kínai kisfiú, aki 31 ujjal született; a beavatkozásnak köszönhetően társaihoz hasonlóan neki is már csak húsz ujja van.

A kisgyereknek 15 ujj jutott kezeire és 16 lábaira; a fejlődési rendellenességet, amellyel született, polidaktiliának (sokujjúság) nevezik.
A műtétet Lianoning tartományban, Kína észak-keleti részében végezték, de a kisfiú nevét nem fedték fel. Az egyik lap azonban fotókat közölt a kis beteg kezeiről és lábairól az operációt megelőzően, valamint azt követően.

A fiú anyja szerint a gyermek társai állandó gúnyolódásának célpontja volt, ezért nagyon magába forduló lett, kezeit állandóan zsebre dugta. A család épp ezért döntött az operáció mellett. A sokujjúság nemcsak a kisfiú lelkét gyötörte, hanem nehézséget okozott például az evésnél és az írásnál is.

A tartomány fővárosában, Sencsingben (Shenjing) működő klinika orvosai szerint szerencsésebb volt a gyereket még kiskorában megműteni, mert ilyen fiatalon még könnyebben hozzá tud szokni új kéz- és lábfejeihez. A beavatkozással amputálták a fölösleges ujjakat, valamint rekonstruálták a kisfiú kezeit és lábait.

A polidaktilia leggyakrabban hatujjúságban nyilvánul meg, a kínai kisfiú az első, akit 31 ujjal tartanak számon. A Guinness Rekordok Könyvében két indiai gyerek tartja ujjak tekintetében a rekordot, mindkettőjüknek 25 ujja van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Elinor Smith, a repülés női úttörőinek egyike

Életének 98. évében elhunyt Elinor Smith, a repülés női úttörőinek egyike, a múlt század húszas… Tovább olvasom