Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

107 éve először repülőgépen - hőlégballonon már az ókorban is?

Pontosan 107 évvel ezelőtt, a mai napon hajtott végre először sikeres repülőgépes repülést az emberiség. Egyes teóriák szerint már 2000 évvel ezelőtt is járhatott ember a magasban. Portálunk történésszel beszélgetett.


Több mint száz évvel ezelőtt, pontosan a mai napon, december 17-én tartják nyilván az első sikeres repülést a történelemben. A Siker az USA-ban, az Ohio állambeli Wright fivérek nevéhez fűződik. A két testvérpár egy biciklijavítással és gyártással foglalkozó céget alapított, s ennek bevételét egy régi álom megvalósítására: az emberi repülésre áldozták.

Biciklilánc hajtotta a légcsavart

1903-ban építették meg az első olyan gépet, mellyel sikeres repülést hajtottak végre. A masina Flyer I. névvel írta be magát a történelembe. Manapság már Kitty Hawk-ként is emlegetik. A légcsavaros motorban használt lánc egy biciklilánc volt.

1903. december 17-én szállt fel a gép először. Az első repülés során 39 métert tett meg 12 másodperc alatt. Ezt egy híres fényképen is megörökítették. A testvérpár arra törekedett, hogy a gép repülés közben irányítható is legyen. Ez tette lehetővé ugyanis, hogy minél hosszabb ideig a levegőben tudjon maradni. Ugyan ezen a napon, ez a negyedik próbálkozásra sikerült: a tudatos és megfelelő irányításnak köszönhetően 279 métert repült a masina 59 másodperc alatt.

A Wright fivérek repülőgépe.
A Wright fivérek repülőgépe.Azonban nem ők voltak az elsők, akik a levegőbe emelkedtek. Hogy kik, arról megoszlanak a vélemények, még a szakemberek köreiben is. Portálunk történésszel beszélgetett a lehetséges elődökről, akik megelőzték a méltán híres amerikai testvérpárt.

"Az első repülőgép, hivatalosan a fent említett testvérpárhoz tartozik, ám az első sikeres repülés, a magasba emelkedés ténye sokkal korábbi időkre visz minket a történelemben" - mondta portálunknak dr. Bognár Annamária történész.

"Az emberiséget már ősidők óta foglalkoztatja a magasba emelkedés, gondoljunk csak például Ikaros legendájára a görög mitológiából. Ő a legenda szerint szárnyakat ragasztott magának, s így emelkedett a levegőbe. Ezek természetesen nem tudományos jellegű tények, de bizonyítják, hogy már réges régen, az ókorban is izgatta az emberek fantáziáját a repülés" - tette hozzá a szakember.

Leonardo da Vinci egyik tervrajza.
Leonardo da Vinci egyik tervrajza.


"Leonardo da Vinci már tudományos alapon foglalkozott a repüléssel és annak lehetséges megvalósításával. Szerkezetet nem épített, csak tervrajzokat készített, főleg mozgatható szárnyú szerkezetekről, melyekkel a madarak mozgását utánozta.

Ekkor még ugyanis nem tudtuk, hogy a repülés a mozdulatlan szárnyakkal való sikláson alapul. Úgy gondolták, hogy a levegőbe emelkedéshez feltétlenül szükséges a szárnycsapkodás."

2000 éves rejtély, melyre megoldás lehet a repülés alkalmazása?

"Hangsúlyozom: semmilyen tudományos tény nem bizonyítja az alábbi sorokat, ám több tudós és történész szerint nem zárható ki a lehetőség. Jelesül az, hogy például a Peruban található Nazca vonalak elkészítésében is szerepe lehetett a levegőbe emelkedésnek" - tudtuk meg a szakembertől. 

A Nazca vonalak a világ egyik legnagyobb ősi grafikai alkotásai. Mértanilag az akkori "technikához" képest tökéletesnek nevezhetők, pedig több mint 2000 évvel ezelőtt készültek.

Nazca rajzok a sivatag felszínén peruban.
Nazca rajzok a sivatag felszínén peruban.Ez csak egy példa a sok közül, amely indokolná, hogy a múltbéli civilizációk képesek voltak felemelkedni az égbe.

A Nazca vonalak az Andok hegyvonulatai és a Csendes-óceán partjai közötti területen helyezkednek el Dél-Amerikában. Rendeltetésükre is számtalan nem bizonyított teória létezik. Elkészítésük módja szintén megoldatlan rejtély.

"Sok elképzelés létezik, ezek közül az egyik legkézenfekvőbb az, hogy ez a nazca civilizáció képes volt a levegőbe emelkedni, s onnan pontos mérnöki szervezettség és munka mellett irányítani a vonalak elkészítését" - tette hozzá Bognár Annamária.

Mára mindennapos rutin a repülés. Fotónk illusztráció
Mára mindennapos rutin a repülés. Fotónk illusztráció

Ez is csak egy feltételezés, nem több, nem kevesebb. Figyelembe véve, hogy ezek az ókori fcivilizációk is felfedezhették a hőlégballon működésének elvét, nem kizárt, hogy építettek egy kezdetleges ballont, hogy ezzel a magasba emelkedjenek.

"Így azt az ember vagy civilizációt, akik ténylegesen elsőként emelkedtek a levegőbe egyelőre még nem tudjuk megnevezni" - zárta szavait a történész.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt az iwiw: megújult az oldal, már beléphetsz

Csütörtök este 10 órakor leállt az iWiW. Pénteken délelőtt egy teljesen megújult felülettel tért… Tovább olvasom