Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Víz alatti múzeum a folyómederben

Folyómederben végzett ásatás újabb felfedezéseiről és egy víz alatti történelmi látványosság tervezett bemutatási lehetőségeiről számolt be lapunknak a megyénkbeli származású dr. Tóth J. Attila, a hazai búvárrégészeti kutatások irányítója.
Európa hajótemetőjében címmel augusztus 30-i számunkban írtunk arról, hogy az elmúlt hetekben víz alatti felderítést végeztek a hazai búvárrégészek Európa legnagyobb hajótemetőjében. Az ásatásvezető, a megyénkbeli származású dr. Tóth J. Attila arról tájékoztatta lapunkat, hogy Drávatamásinál a folyómederben két újabb rönkhajót találtak, így már huszonkilencről tudnak. A bödönhajók egy fatörzsből kifaragott hajók, vízimalmok mozgatásához is használták azokat, így nem meglepő, hogy az egyik felborult hajótest alá beszorulva egy malomkövet találtak a kutatók. A kő anyagából mintát vettek, hogy pontos származási helyét kiderítsék.

Két deszkadarabot is felfedeztek egy víz alatti homokdombba beágyazódva. Ez a laikusoknak érdektelennek tűnhet, ám annál nagyobb izgalmat okozott a régészeknek, ugyanis kovácsoltvas szögeket és iszkábaszögeket találtak a tölgydeszkákban. A leletet az teszi számukra különlegessé, hogy a szögek ovális alakja és elhelyezkedése is különleges. Új ismeretekkel szolgálhat a Kárpát-medencei hajóépítészetről, amelyről szinte semmit sem tudnak. A maradványok alapján kirajzolódó hajóépítési technika igen érdekes, ókori és újabb idők eljárásainak sajátosságait is mutatja, így datálni sem tudták a kutatók az eddig török korinak vélt leletegyüttest. Ez a feladat a dendrokronológusra vár, aki a kormeghatározást a famaradványok évgyűrűinek vizsgálata alapján végzi. A búvárrégészek azt tervezik, hogy víz alatti bemutatóhelyet alakítanak ki. Biztosítókötelekből kötélpályát hoznak létre, hogy a Drávába merülők búvárok biztonsággal tudjanak lent körülnézni. A tengerekben már ilyen víz alatti bemutatóhely van, folyóban azonban még sehol sem hoztak létre hasonlót.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgács Péter: A színház borzadályos anyagi helyzetben van

A győri nemzetiben gőzerővel folynak a próbák. Legalábbis ezt szokták volt írni ilyenkor, ősz elején… Tovább olvasom