Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Veszélyes vakáció

A Világ Turisztikai Szövetség adatai szerint 2006-ban 840 millió ember utazott különböző országokba különböző úti céllal. Ez a szám már önmagában is jelzi: minden esély megvan rá, hogy egy utazó valamilyen fertőzést vigyen egy másik országba vagy hozzon be saját hazájába.
Fel lehet-e készülni az esetleges fertőzésekre? Milyen úti célok jelentenek leginkább kockázatot? Az utazni vágyó még időben választ kaphat kérdéseire, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelt figyelmet fordít az utazási betegségekre, és a közelmúltban megjelentetett egy kiadványt – magyarul is – Nemzetközi utazás és egészség címmel, amelyben felsorolják a legfőbb veszélyforrásokat és ismertetik a védekezés lehetőségeit. Kéthetente pedig frissítik az aktuális járványtérképet, amelynek segítségével tudomást szerezhet az utazó a veszélyes gócokról. A WHO jelzései mellett természetesen a hazai járványügyi szakemberek is készségesen tájékoztatják az utazni vágyókat.

Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője szerint az egzotikus országokban sok olyan fertőzés fordul elő, amelyet az európaiak nem is ismernek.

– Mindenképpen óvatosan kell fogadni a tengeri állatokból készült ételeket. Ezek többnyire csak alaposan megfőzve vagy átsütve fogyaszthatók. A kagylóknak például legalább a fele hepatitisszel fertőzött Horvátországban és Franciaországban, ahol pedig a higiénés körülmények megfelelőek. A hepatitis A vírusról van szó, amely nem is olyan régen Magyarországon okozott járványt, éppen egy utazó közvetítésével. Védőoltás azonban van ellene, s a vakcina több évtizedes immunitást ad – tudatta a főosztályvezető.

Óvatosan kell fogadni a tengeri állatokból  készült ételeket. Ezek többnyire csak alaposan megfőzve vagy átsütve  fogyaszthatók.
Óvatosan kell fogadni a tengeri állatokból készült ételeket. Ezek többnyire csak alaposan megfőzve vagy átsütve fogyaszthatók.

A hepatitis B vírusa súlyosabb következményekkel fertőz, krónikussá váló esetekben májrák lehet a következmény. A Földön a tizedik halálokként tartják számon. A betegség vér- és testnedvek útján terjed, Spanyolországban például egy év alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Nem tanácsos a veszélyeztetett helyeken pedikűröshöz, manikűröshöz, fogorvoshoz menni, piercing- vagy tetoválószalon szolgáltatásait igénybe venni. A felelőtlen szexuális kapcsolat is komoly veszélyforrás.

Görögország
 

A görög szigetek  többségében csak korlátozott az ivóvízellátás vagy nem is lehet  hozzájutni, és helyenként a csatornázás sem megfelelő. Ezért nem  tanácsos ott fagylaltot, koktélokat, jégkockát fogyasztani. A  hepatitis A elsősorban szennyezett vízzel terjed, ezért  ragaszkodjunk a palackos víz fogyasztásához. A víz biztonsága  mellett a gyümölcsökre is ügyelni kell. Legbiztosabb, ha ezeket  hámozva fogyasztjuk a kritikus helyeken – ajánlja a WHO.
Hol okozhat bajt az ivóvíz? Európában sem mindenütt megfelelő egészségügyi szempontból a csapvíz.

Sokan utaznak trópusi vidékekre, ahol még jelen van a malária. Kórokozója egy parazita, mely a szúnyogok csípésével jut be a szervezetbe. A világ 100 országában van esély erre a fertőzésre. Az e célra kifejlesztett gyógyszerrel már az elutazás előtt el kell kezdeni a megelőzést.

Egy idegen ország klímája, ételei, higiénés viszonyai, s maga az út viszontagságai mindenképpen próbára teszik az utazót. A felkészüléshez mindenképpen hozzátartozik, hogy alaposan informálódjunk azokról a helyekről, amelyeket fölkeresünk majd az út során. Dr. Ócsai Lajos azt tanácsolja, hogy aki távoli, egzotikus vidékre utazik, kérdezze meg a háziorvosát: milyen oltást javasol, hiszen utazás előtt legalább két héttel tanácsos a védőoltást beadni, hogy a megfelelő védettség kialakuljon. Egyedül a sárgaláz ellen kötelező a védőoltás, ilyen oltási bizonyítvány nélkül Afrika és Dél-Amerika egyes területeire be sem engedik az érkezőt. Jó néhány védőoltás igénybevétele pedig az egyéni felelősség körébe tartozik, s megelőző célzatú kezelések is indokoltak lehetnek sokféle betegséggel szemben.

Egyiptom

A madárinfluenza és a hepatitis A, valamint a  hastífusz fenyeget. Egy hurghadai  luxusszállodában három évvel ezelőtt 351-en betegedtek meg hepatitis  A vírus fertőzés következtében.

Európában sem mindenütt megfelelő  egészségügyi szempontból a csapvíz.
Európában sem mindenütt megfelelő egészségügyi szempontból a csapvíz.
Tunézia

A medencék vize is fertőzés forrása. Ez tipikus afrikai ország, ahol nem kellően kiépített még az ivóvíz- és  szennyvízrendszer, a szennyvíz teljes egészében a tengerbe ömlik,  rendszerint a turistaközpontok közvetlen közelében. Nem véletlen,  hogy az utazók gyakran panaszkodnak hasmenésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A `gyüvő-menő` három évfordulója

Hármas jubileumot ünnepel idén Barsi Ernő. A neves győri néprajztudós 70 éve érettségizett, 60 éve… Tovább olvasom