Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Veszélyes anyag az éjszakában

Több helyen is „felütötte fejét" az a festéklemosó szer, mely manapság nagy riadalmat kelt a szórakozni járó fiatalok körében. Az említett folyadék kábító hatású, szédülést, akár teljes öntudatlan állapotot is okozhat. Érdemes szemmel tartani poharunkat, hiszen az ájult gyakran rablás vagy nemi erőszak áldozatává válik.
Az említett szer, a GHB, azaz gamma hidroxibutirát nem új keletű találmány. Színtelen, szagtalan, enyhén sós ízű folyadék. Elsőként 1961-ben állították elő. Sokáig alkalmazták a műtéteknél. Az orvostudomány ma is használja, de mára bizonyított, hogy túlzott alkalmazása káros az egészségre. A fiatalok körében rendkívül népszerű, mert kedvező áron és könnyen beszerezhető. Fogyasztása szájon át történik. Angliában 2003-tól, hazánkban 2004-től illegális szernek számít.

A GHB maga ugyan tiltólistán van, de egyik összetevőjét meg lehet vásárolni, ami a szervezetbe jutva GHB-vé alakul. A festéklemosó is tartalmaz ilyen anyagot, mellyel az interneten is kereskednek. Gyakorlatilag bárki hozzáférhet pár ezer forintért. Kimutatása nehéz, mivel az áldozat szervezetéből viszonylag rövid időn belül kiürül.

– Ezeket a készítményeket nagyon nehéz nyomon követni, mivel nem érkezik rájuk tömeges panasz. A hatóságok is ritkán értesülnek a bajról. – nyilatkozta lapunknak dr. Fehér Katalin, a győri toxikológiai intézet munkatársa.

– A forgalmazó nem vállal felelősséget, hiszen mindenki vásárolhat magának hígítót, festéklemosót. A hozzávalók tehát adottak.


Folyékony ecstasynak is nevezik

A szakmában Ginának keresztelt szer kis mennyiségben a nyugalom és béke érzését váltja ki, vidámmá és közvetlenné teszi fogyasztóját, kellemes fáradtságérzetet okoz. Nagy mennyiségben hányingert, fejfájást, akár dührohamot is kiválthat. Hazánkban sokkal inkább bűncselekményekre, mintsem örömszerzésre alkalmazzák. A készítmény továbbá fokozza a nemi vágyat és súlyos függőséget alakíthat ki fogyasztójában. Felborítja a hormonháztartást, kihullnak a fogak és májrendellenességet okoz. A legveszélyesebb az alkohollal történő fogyasztása. Utóbbi már halálos kimenetelű is lehet.


Visszaélnek vele

Nemegyszer fordult elő, hogy a fiatal tinédzserek, többnyire lányok, egy éjszakai bulizás után a detoxikálóban köszöntötték a hajnalt.

Szórakozóhelyeken a kiszemelt áldozat poharába csöpögtetnek a festéklemosóból. A hatáshoz mindössze pár csepp is elég. Miután a kiszemelt megissza, 10 perc leforgása alatt a rosszullét kerülgeti. Ekkor érkeznek a „segítőkész elkövetők", akik baráti elkötelezettséggel támogatják az illetőt. Kikísérik a friss levegőre, mondván „biztosan sokat ittál, odakint majd kitisztul a fejed". Pár perc után az alany öntudatlan állapotba zuhan, támogatói pedig kirabolják. Így mire az áldozat magához tér, gyakran értéktárgyai, pénztárcája, telefonja nélkül eszmél rá, hogy bűncselekményt követtek el ellene. A lányok gyakran a nemi erőszakot sem ússzák meg. Kis mennyiség esetén az áldozat hamar magához tér, s nem érti, hogyan került az adott helyszínre.

Lapunk megkérdezett fiatalokat, akik gyakran járnak éjszaka szórakozni. Hosszas keresgélés után két érintettet is találtunk.

A megkérdezettek közül F. A. középiskolás diák érdekes történetet mesélt: – A barátaimmal egy győri diszkóban voltunk. Odajött hozzánk két srác, nagyon „jó fejnek" tűntek. Elkezdtünk dumálni és később meghívtak minket italra is. Egyik társam kihúzta a poharat, rosszullétre panaszkodott és nem sokkal később aléltan nyúlt el az asztal alatt. Akkor még nem gyanakodtunk, de később egy másik haver is rosszul lett az ajándék italtól. Ekkor a „vendéglátóink" felajánlották, hogy kocsival hazaviszik ájult barátomat, csak írjuk le nekik a címet. Otthagytuk őket, társunkat sikerült felpofozni a friss levegőn. Hányingerre panaszkodott és nem emlékezett semmire. Mi még szerencsésen megúsztuk!

A másik megkérdezettünk ráismert az említett tünetekre. A győri fiú neve elhallgatását kérte: – Van egy ismerősöm, aki nagyon alvilági életet él. Mesélte egyszer, hogy valami hígítószerű folyadékkal dobja fel a „hangulatot" hétvégenként. A nevét ugyan nem mondta, de észrevettük rajta, hogy mostanság túlzottan szexmániás lett. Ez beleillik a képbe. Igyekszünk segíteni neki, amíg nem késő.

Takács Zsolt
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyókúrán az energia

Építészet - A gazdasági válság egyik leginkább érintett területe az építőipar. Südi Enikő építész… Tovább olvasom