Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Vértanúsággal hitelesítette hűségét

Kilencven éve született Gulyás Lajos református lelkész, akit a hírhedt mosonmagyaróvári per harmadrendű vádlottjaként 1957. december 31-én, hajnalban végeztek ki a győri bíróság udvarán. Emlékét, baráti és történelmi adósságtörlesztésként, könyvével Kövy Zsolt örökítette meg.
A Magyarországi Református Egyház XX. századi mártírjai közül Gulyás Lajos levéli lelkipásztor tragédiájára hosszú évtizedekig hallgatás és suttogás borult. Nevét említeni bűnnek számított. Aztán a rehabilitáció, a méltó újratemetés, az ünnepélyes sírkőavatás, a tiszteletére szentelt domborművek megnyitották a némaság falát. Némi fény vetődött arra az Istennek szentelt életpéldára, amelyről „Hazádnak rendületlenül" című könyvével Kövy Zsolt református lelkész, egyháztörténész emlékezett.

„Gulyás Lajos sorsa – 39 esztendősen hitvestársat, három gyermeket, gyülekezetet árván hagyni – sokfonatú nemzeti tragédiánk egy legkésőbbi, fénylő aranyszála" – írta 1998-ban Márkus Mihály püspök Kövy Zsolt kötetét köszöntve. Ennek az aranyszálnak a forrását, fényét és tragikus szakadását mutatja be személyes megjegyzésekkel, mégis a tények fekete-fehér tablójához ragaszkodva a pápai egyháztörténész.

Gulyás Lajos
Gulyás Lajos

Tragédiák árnyékában

Az 1918. február 14-én született mártírt családi gyökerei a Felvidékhez kötötték, ahová iskolái elvégzése után is gyakran hazatért. Gulyás Lajos „meghitt, puritán, de mégis öntudatos református és magyar szellemi műhely formálta családban, gyülekezetben, közéletben" nevelkedett. A tragédiák már ifjúkorában beárnyékolták életét: édesapját a nácik 1942-ben annyira bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. A családot a rendszerek szóhasználatától függően hol háborús bűnösnek, hol kuláknak titulálták.

A pápai teológia elvégzése után Balatonszepezden kezdi, majd 1948 májusától elhurcolásáig Levélen folytatja lelkészi pályáját. Közben – Borbély József történész szerint – „a hazája és a népe iránti szeretete, tenni akarása beviszi a politikába: a Független Kisgazda Pártban politizál (...), 1947 augusztusában megválasztják országgyűlési képviselőnek a tapolcai választókerületben. Nem sokáig munkálkodhat az országgyűlésben, amint ő fogalmazza 1948. augusztus 12-én: "kirúgják" onnét, másokkal együtt, miután ez időre nálunk is »megvalósul« a szovjet mintájú sztálini "proletárdiktatúra"."


A levéli síremlék a kopjafával.
A levéli síremlék a kopjafával.

Vád lett a védelemből

Gulyás Lajos élete utolsó szakaszának eseményeit a „Levéli napló"-ban jegyezte fel. Az első bejegyzés 1948. május 15-én, az utolsó 1956. december 19-én született. Az utóbbi arról tudósít, hogy a mosonmagyaróvári járási rendőrkapitányság orosz páncéloskísérettel az éjszakai órákban házkutatást tartott a parókián. Fegyvert kerestek eredménytelenül.

Fegyvert kerestek, hogy valamiféle kreált bűnnel vádolhassák meg azt az embert, aki az 1956. október 26-i gyilkos sortűz után féltette, óvta, minden szavával nyugalomra, békességre intette az embereket. Még akkor is, mikor a katonák kivezették az elfogott ávós tiszteket, de őrizetüket már a tömeg miatt nem tudták teljesíteni, „így a rabok a feldühödt emberek prédáivá váltak. Volt, akit szinte megtapostak, s két másikat pedig súlyosan bántalmaztak. Ebben a kiélezett helyzetben, a megverettetés kockázatát is vállalva, lelkészi hivatását gyakorolva, Gulyás Lajos próbált segítséget nyújtani a kiszolgáltatott embereknek, s erélyes fellépéssel igyekezett lecsillapítani a sortűz utáni sokk következtében szinte önkívületi állapotba került elkeseredett embereket. (...) Már hazakészült Levélre, amikor az emberek útját állták és visszaküldték a tanácsba, követelve a gyilkosok kiadását. De amikor újra kiment közéjük, sikerült megnyugtatnia őket azzal, hogy ők – minden fájdalom ellenére – semmiképpen nem válhatnak gyilkosokká, nem vállalhatják az önbíráskodást. A felelősségre vonás illetékes és tárgyilagos bíróságra tartozik."


Tiszta lelkiismerettel

Mindezek tudatában lelkésztársai előtt még egy 1957. januári értekezleten is úgy vélekedett, hogy tiszta a lelkiismerete, nem vádolható – hitte ő – semmivel. Hiába biztatták, hogy mielőbb hagyja el az országot, Gulyás Lajos felemelt fejjel és tiszta szívvel ment a tragikus események elé.

Az államvédelem fegyveresei 1957. február 5-én a késő esti órákban tartóztatták le a levéli lelkipásztort, akinek éppen születésnapját ünnepelték. Az erélyes csengetésre hiába bújt el a konyhájuk alatti pincébe, a vizsgálódó ávósok felfedezték a rejtőzködőt. Megrázó búcsúzás következett, felesége, kislányai és vendégek nézték könnyes szemmel, mikor Gulyás Lajos – miután Isten megáldó és oltalmazó szeretetébe ajánlotta mindnyájukat és a magyar hazát – elindult a végzetes útra, a számára már rég megácsolt bitó alá.

Az út utolsó előtti, hosszú szakasza az a győri koncepciós per volt, amellyel a vérbírók példát akartak statuálni, megtorolni és megfélemlíteni a mosonmagyaróváriakat. A barbár sortűz áldozatainak és hozzátartozóiknak megkövetése helyett újabb bosszúállással tetézték a gyászt... És a Gulyás család tragédiáját azzal, hogy 1957. december 31-én hajnalban a levéli gyülekezet 39 éves lelkipásztorát Győrött három társával együtt felakasztották...

Példaadó testamentum

„Kimondva vagy kimondatlanul nemcsak a vértanúsága, de egész élete is pecsétet rakott igaz hűségére. Ezzel testamentumot írt megkötözött kezekkel is, az Isten, az élet, az egyház, a haza szeretetének testamentumát. Mi azért ne úgy járjunk, mint a választott nép, akik szép emlékműveket állítottak elődeik cselekedeteinek elismerésére, de magatartásukkal ennek ellene mondtak. Mi az emlékezetet ne csak a kőbe zárt emlékhelyeket óvjuk vigyázva, hanem inkább és sokkal inkább abban a szellemi és politikai testamentumban éltessük tovább, amely hitbeli s jövőt építő alapjainak lerakásához ez a gazdag életmű s ez a hűség vállalásában erős mártírium példamutatóan hozzájárult."

Kövy Zsolt

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gigantikus bazaltorgona a Hegyestűn

Úti cél - A Balaton-felvidék történelmi emlékekben, különösen vár- és templomromokban bővelkedik.… Tovább olvasom