Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Véletlenül szándékos

A győriek láthatják először a krimit - Országos bemutatása előtt láthatják a győriek a Véletlenül szándékos című krimit, amely ritka madár a hazai filmek között: látványos és viszonylag nagy költségvetésű, megyei produkció.
Négy lány nyaralni és bulizni indul, s ehhez egy használaton kívüli nyaraló illegális „elfoglalása" tűnik a legkönnyebb útnak. Ahogyan a zsákmányra váró betörőknek is, akik a lányokkal egy időben érkeznek a házba... – nem rossz kezdés egy krimihez, amely két győri alkotója szerint meglehetősen szövevényes, ráadásul, bár a bűnözők mellett a rendőrök is felbukkannak, nem követi a „ravasz tolvaj–buta közeg" sémát sem. A több szálon futó izgalmakba az írók humort is csempésztek.

A Véletlenül szándékos megyei produkció, nemcsak az alkotók és a szereplők megyebeliek, hanem teljes egészében Győr-Moson-Sopron megyében is forgatták. A gyönyörű képeket a filmben például a Fertő–Hanság Nemzeti Park egyik tava is szolgáltatta. Győri az egyik leglátványosabb jelenet is, amelyről a Kisalföld már beszámolt: a pláza fôbejáratán, az ajtón át hajtott be egy sportautó. De nem ez az egyetlen akció a krimiben: a stáb egy teljes napig forgatta, amikor a Börcs–Ikrény közötti hídról zuhan le egy autó... A megtervezett képkockák mellett a véletlen is beleszólt abba, mi kerüljön a filmvászonra: a kaszkadőrök minden igyekezete mellett kisebb baleset történt a forgatás alatt – az egyik autó lecsúszott az útról –, amit benne hagytak a kész történetben.

Több hónapig készültek arra, hogy ajtóstól és autóstól rontsanak be a plázába.
Több hónapig készültek arra, hogy ajtóstól és autóstól rontsanak be a plázába.

– Ritka az ilyen műfajú produkció, amit ugyan amatőr filmesek készítenek, a nagy mozifilmekhez képest jóval alacsonyabb költségvetésből, mégis látványos jelenetekkel tűzdelt, és a nagyközönség számára is élvezhető – mondja Kollár István, a Véletlenül szándékos rendezője. Társa, Maros Attila producer a film büdzséjéről ugyan nem árult el részleteket, de a készítés költségei több tízmillió forintra rúgnak. Ennek ellenére – tekintve, hogy egész estés, 104 perces moziról van szó – nagyon ügyes szervezést igényelt, hogy kijöjjenek a költségvetésből...

A lendületes, fiatalos és a humort sem nélkülöző, korhatáros krimiben ismerős arcok is feltűnnek, többek között a Győri Nemzeti Színházból is ismert művész, Szilágyi István, és néhány képkocka erejéig Fekete Dávid, a Megasztár döntős jelöltje. Utóbbi énekel is a főcímdalban, amit Cserpes Laura, a film egyik főszereplője – „civilben" Dávid barátnője – ad elő, nemcsak hangja okán, hanem a történet szerint is a színpadon.

A 16-os korhatárt a film szex- és véres jelenetei miatt kapta, valamint a folyamatos feszültség is rossz hatással lehet a 16 év alattiakra. A werkfilm korhatár nélkül megtekinthetô.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múmia feje

A Magyarországon egyedülálló vizsgálati és rekonstrukciós módszer eredményeként elkészült Széchényi… Tovább olvasom