Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 8°C Még több cikk.

Vége a házi őrizetnek

Jovanka Broz, a néhai jugoszláv elnök, Tito 84 éves özvegye 29 év után útlevelet kap.

A most 84 éves Jovanka Brozt 1980 májusában, férje halála után, az éj leple alatt költöztették ki az elnöki rezidenciából egy közeli villába. Évtizedekig gyakorlatilag házi őrizetben tartották, és a 2000-ben bekövetkezett politikai fordulat sem változtatott az özvegy helyzetén.

Három évvel ezelőtt azonban ismét kapott személyi igazolványt, renoválták a teljesen lerobbant házat, amelyben él, és azóta az államfő özvegyének járó nyugdíjat, 108 ezer dinárt (mintegy 300 ezer forint) is folyósítják neki. Előtte gyakorlatilag szociális segélyből élt.

Josip Broz Tito (1892–1980) halála előtt néhány évvel különköltözött feleségétől. Akkoriban az a szóbeszéd járta, hogy Jovanka beavatkozott a politikai ügyekbe, s ez a vád máig nem tisztázódott. Jovanka, aki az Adriai-tengerpart horvát hátországából, a főként szerbek lakta Likából származik, nyilvánosság előtt soha nem kommentálta ezt a szóbeszédet. A végzettségére nézve ápolónő özvegy évente egyszer, május 4-én látható, amikor Tito halálának évfordulóján fölkeresi férje sírját, az úgynevezett Virágházat, amely az elnöki rezidencia kertjében található.

A ’90-es években Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnök beköltözött a rezidenciára, amelyet az 1999-es NATO légi csapások leromboltak.

Belgrádban hosszú évek után április végén megjelent egy album az egykori elnökről és feleségéről. A fényképeket a ’60-as, ’70-es években az elnöki párról Ivo Eterovic fotográfus készítette.

Az utóbbi években megnőtt a volt Jugoszláviából érkező látogatók száma a Virágházban, Tito sírjánál.

A rijekai Tito Köztársasága nevű egyesület horvát–szlovén stafétát indított az isztriai tengerparti városkából, Umagból a néhai államfő horvátországi szülőfaluján, Kumrovecen át Belgrádba Tito sírjához, ahová május 25-én érkezett meg a staféta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lehetetlen embere

Van-e vasaló a védjeggyé vált kézitáskájában? Honnan az apaszthatatlan kíváncsiság? Miért jó könyvet… Tovább olvasom