Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Válás után

Nagy kockázatot vállalnak azok a nők, akik úgy döntenek, beadják a válópert. A házasság felbomlása után ugyanis ők azok, akik nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek, mutat rá egy tanulmány.
Az elvált férfiak lényegesen jobb életszínvonalat tudnak maguknak biztosítani, mint a nők, a férfiak ugyanis magasabb fizetést kapnak, és több pénzt is tudnak megtakarítani, mint a nők. Az is lényeges szempont, hogy a válás után a gyerekek többnyire az anyákhoz kerülnek, így a nőknek a férfiakkal ellentétben nap mint nap nemcsak magukról, hanem a gyerekeikről is gondoskodniuk kell.

Az ezzel kapcsolatos kutatást Stephen Jenkins professzor végezte, aki arra mutatott rá, hogy az elvált emberek jövedelme megváltozik. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak bevétele 25 százalékkal emelkedik, míg a nőké ötödével esik vissza, amennyiben a gyerekek ellátását nem számoljuk bele.

Jenkins professzor szerint a nemek közötti egzisztenciális különbség túlságosan nagy a válást követően.

Ruth Smallacombe családjogász szerint az általános vélekedés az, hogy a válás a férfiakat anyagilag padlóra küldi, azonban a valóság ennek éppen az ellenkezője: a nők sokkal nagyobb anyagi veszteséget szenvednek el, ha elválnak.


Ráadásul figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a házasság felbomlása után az anyagi különbségek neheztelésre adnak okot a volt házastársak között, ami megnehezíti a jó viszony megtartását vagy újbóli kialakítását.
Jenkins professzor 1991 és 2004 között vizsgálta meg a brit adatokat, valamint öt európai felmérés adatait. Arra jött rá, hogy a válás a férfiak anyagi helyzetére nagymértékben hat, méghozzá úgy, hogy akár az is előfordulhat, hogy kiemeli őket a szegénységből. Az elvált nőknek egyébként csak 31 százaléka kap volt férjétől anyagi támogatást, vagyis gyermektartást. A professzor arra is rámutatott: a jövedelemcsökkenés a férfiakra is igaz, amennyiben a válás után ők nevelik a gyerekeket. Azonban ez kevéssé jellemző: Nagy-Britanniában a bontópert követően a gyermekek 80 százalékát az anyjuknál helyezik el. Tehát a hagyományos szerepek még mindig nagyon erősek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Filmkockák egy életműből

A Magyar Filmszemle életműdíját Szilágyi István a Győri Nemzeti Színház művésze vehette át a szakma… Tovább olvasom