Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Újra szól a ˝Brékó, brékó˝

A mára legendássá vált GM49 formáció a 80-as években próbálta széles körben megismertetni és megszerettetni a hazai közönséggel a reggae-ska zenét.

Visszafogott sikert arató kislemezeik és koncertek után Galla Miklós még utoljára átalakította a formációt és szintipop stílusban próbálkozott: végül 1985-ben megjelent a GM49 első és utolsó nagylemeze, a Digitális majális.

Azonban ez az album sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egy évvel később az együttes feloszlott. Az elmúlt években viszont a múlt újra előkerült, a különböző internetes video- és fájlmegosztókon egyre népesebb a GM49 hallgatótábora. Talán ennek is köszönhető, hogy a közelmúltban Galla Miklós ˝életet lehelt˝ egykori új hullámos együttesébe.

GM49
GM49


– Miért döntött úgy csaknem harminc év elteltével, hogy ˝feléleszti˝ a GM49 zenekart?

– Egyrészt kedvet éreztem az élő zenélés semmihez sem hasonlítható élményét újra átélni, másrészt a közelmúltban volt egy időszak, amikor 49 éves voltam. Ekkor az a szóvicc jutott eszembe, hogy GM tényleg 49. Csakhogy mire megvalósult a dolog, eltelt másfél év. Így végül GM több, mint 49 lett a zenekar neve. Valójában nem a régi együttes tagjai lépnek fel, hanem fiatal zenészek játszanak mellettem. Bár a legutóbbi koncertünkön Gay Tamás előadott két dalt a Digitális majális című nagylemezünkről, de nem az együttessel, hanem komputeres alappal. Szóval a mostani banda tagjai: Nagy Ádám szólógitáros, aki Győr városának szülötte, Pulius Tamás szintetizátorista, Demeter Zoltán basszusgitáros és Molnár Kristóf dobos.


– Miként kelt életre annak idején a GM49?

– Szerettem volna egy önkifejező, ironikus hangvételű, új hullámos együttest létrehozni. Példaképeink a Madness és a UB40 voltak, bár csak saját számokat játszottunk. A közönségfogadtatás vegyes volt a Magyarországon akkor még szélesebb körben ismeretlennek számító műfaj iránt. Néha véletlenül egy konferanszom jól sikerült, meg nyilván murisnak tartották a mozgásomat, de a megszólalás nem volt átütő erejű. Mindezekből következően nem volt kellőképpen sikeres a zenekar. Nem volt eléggé harsány a produkció. Egy popzenekar csak sikertől övezve létezhet. Ha kevesen vannak a koncerten, megszűnik az ügy létjogosultsága és az együttes is. A mi esetünkben a csúcs 1200 fizető néző volt a Budai Ifjúsági Parkban. Ezzel szemben a mostani koncerteken olyan őrjöngés van, amilyen annak idején soha. Ez most egy rockzenekar virtuóz muzsikusokkal.

Galla Miklóssal
Galla Miklós

– Honnan a név, GM49?

– Mivel annak idején kirívóan sovány voltam, és a többiek se voltak pufi testalkatúak, eredetileg Csontbrigádnak szerettem volna hívni a zenekart. Ám a hatóság kijelentette: ilyen néven nem léphetünk fel, akármilyen jól zenélünk. Mire én: ˝És GM49 lehet?˝ Erre azt mondták: ˝Az jó, nem jelent semmit, mehet.˝ A GM ugyebár a monogramom, és gyerekkorom kedvenc filmje a Hétszer hét című, Londonban játszódó, olasz krimivígjáték volt. Márpedig hétszer hét az 49. Aki nem hiszi, járjon utána.


– Az akkori meglehetősen alacsony érdeklődés annak volt köszönhető, hogy nem egyszerű a közönséggel elfogadtatni egy új zenei irányzatot?

– Szerintem nem az a döntő, hogy új vagy régi, hanem hogy milyen és mennyi tehetség van a szerzeményekben és az előadásban. A mi esetünkben mostanra állt minden össze. Jobb későn, mint soha. A negyedszázados komikusi pályafutásom során megtanultam, hogy kell kommunikálni a közönséggel, így most már teljes értékű frontemberként lépek a színpadra. A zenészek pedig, mint már utaltam rá, világszínvonalúak.


– A ˝GM több, mint 49˝-koncertek mellett hol találkozhat még a közönség Galla Miklóssal?

– A Karinthy Színházban folyamatosan játsszuk A Napsugár fiúk című vígjátékot Koltai Róbert és jómagam főszereplésével. A Mikroszkóp Színpadon pedig Paprikás rumli címmel látható a stand-up comedyt, dalokat és jeleneteket tartalmazó kabarém. Játszópajtásaim: Bölöni Réka és Varga Ferenc József. Március 27-én lesz húszéves a Holló Színház, amit aznap e műsor keretében fogunk megünnepelni.

Olvasóink írták

 • 3. elemér 2010. március 21. 10:46
  „legendás GM49
  http://www.youtube.com/watch?v=FfisPTOwdRk

  Ez meg az én kedvencem.
  http://www.youtube.com/watch?v=10qLYy6hiFQ”
 • 2. elemér 2010. március 21. 10:34
  „- Jegyeket, bérleteket kérek!
  Móricka megszólal:
  - Anyád tudja, hogy kéregetsz ?”
 • 1. Primax 2010. március 20. 23:13
  „Csináljatok valamit!
  Arassatok odakint!
  Tízmillió szív úgy dobog,
  a két szemünk csüng rajtatok!

  A tévé előtt izgulunk,
  s ha győztök, hát jól berúgunk.
  De gólt kapni azt nem szabad,
  és jaj, nehogy legyen sárga lap!

  Tudjuk, hogy jó a csapat,
  ti szenvedtetek jó sokat.
  Hát táncoljatok, gyerekek,
  az ég áldjon meg titeket!

  Csináljatok valamit!
  Csináljatok valamit!
  Mert gólokra éhes a nép,
  hát lakassátok jól mindenképp!

  Ha küzdötök, mint eddig is,
  és penge a csatársor is,
  és ha a védelem nem slendrián,
  a nevünk majd ott les a kupán!

  Csináljatok valamit!
  Csináljatok valamit!
  Mert gólokra éhes a nép,
  hát lakassátok jól mindenképp!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillagfényű napok, felejthetetlen események

Az ünnepre emlékszünk, de azokra is, akik ünnepélyessé próbálták tenni azt? Színészeket, énekeseket kérdeztünk, nekik mit jelentett egy-egy fellépés március 15-én.
Tovább olvasom