Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Újra elrajtolt a megye 7 csodája!

A Vasárnapi Kisalföld és a kisalfold.hu nagy sikerű, közös játékában ezúttal szűkebb pátriánk hét legszebb természeti csodáját keresi. Tavaly júliustól októberig közel hetven jelölés, s több mint 10 ezer szavazat érkezett szerkesztőségünkbe a megye hét legszebb építészeti csodájára.
A játékszabályok ugyanazok, mint tavaly: első körben az olvasóinké a pálya, vagyis jelölhetik az önökhöz legközelebb álló, kimondottan kisalföldi természeti tájat, vidéket, fát, növényt vagy állatot. Ezt követően zsűrink lép színre, s reményeink szerint a jobbnál jobb ajánlások rendkívül megnehezítik a grémium dolgát. Miután a zsűri kiválasztotta a legérdemesebbnek tartott tizenöt ajánlást, ismét önöknél pattog a labda: mind a kisalfold.hu oldalán, mind hagyományos postai úton dönthetnek a megye hét természeti csodájáról.

Meglelni a szépet
A megyei természetvilág és -védelem négy jeles képviselője – dr. Alexay Zoltán, a Szigetköz ismert fotósa, biológus, Kozák Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park soproni tájvédelmi körzetének tájegységvezetője, Kovács Péter pókkutató és Tatai Sándor, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség természetvédelmi osztályának zoológusa – sorakozott fel vetélkedőnkhöz – ők alkotják a szakmai zsűrit.


Dr. Alexay Zoltán
– Rendkívül jó és hasznos dolognak tartom a Kisalföld játékát. Már csak azért is, mert talán az országban sincs még egy ilyen hihetetlen változatos természeti értékeket, élővilágot felsorakoztatni tudó megye, mint a miénk. A Fertő tónak, az Alpokaljának, a Szigetköznek mégis egytől egyig megvan az egyéni varázsa. Ráadásul a játék nem csekély ismeretterjesztő jelleggel bír, amit azért érzek fontosnak, mert ameddig nem ismerünk egy növényt vagy állatot, addig nem tudunk sem örülni neki, sem vigyázni rá.


Kozák Gábor
– Azért jó ez a játék, mert a szépre fogékonyakat kicsit megállásra készteti. Így a világra való rácsodálkozás képességét nem veszítjük el, megőrizünk valamennyit gyermeki lényünkből. Egy indiai közmondás szerint a legkisebb szennyvízcseppben is a tökéletes szivárvány tükröződik. Hát keressük meg, s gyönyörködjünk el egy pillanatra benne!

Tatai Sándor
– Örömteli, hogy a nyári kánikulák, nyaralások idején is élénk érdeklődés kíséri a játékot. Persze pihenés közben talán több időnk jut rácsodálkozni erdeink, mezeink, vizeink növény- és állatcsodáira, tájaink megfogó szépségére. Figyelemre méltó, hogy a szikes pusztától a mocsárréten át középhegységi erdeinkig nagyon változatos élőhelyek és a legkülönbözőbb rendszertani egységekbe tartozó állat- és növényfajokra is ráirányul a figyelem.


Kovács Péter
– Nagyon fontosnak tartok minden olyan kezdeményezést, mely természeti értékeinkre hívja fel a figyelmet. Sokan nem is tudják, hogy egy-egy kirándulás, a természetben eltöltött pár óra, milyen felüdülést nyújthat az ember számára. Megyénk, bár egyes részein erősen iparosodott, mégis bővelkedik remekbe szabott természeti területekben. E játékon keresztül közelebb hozhatjuk az olvasóhoz ezeket az élőhelyeket.

Olvasóink írták

 • 2. tollas 2008. július 28. 13:38
  „Az 1.pontnak megfelelően a fészkek karbantartására a kérés még
  érvényes.
  Bár ennek a felrakási módnak még nincsenek hagyományai e kis
  Hazánkban. - Magát a felrakást sportszerűen,játékosan kell végezni. A fészkek levételéről, visszarakásáról fotókat is készíthetünk.
  Amennyiben valaki még nem MME tag, de az Kíván lenni itt az
  alkalom”
 • 1. tollas 2008. július 11. 07:32
  „Fajvédelmi tervek:

  Az aratás megkezdésével szabaddá válnak az élőhelyek,
  a fészket nemrakó sólyom (falco) félék, baglyok mesterséges fészkeinek karbantartására, - kerékpáros fiatalok jelentkezését
  várom. - Mozgás, egészságes életmód,- természet közeli élet
  helyzet,alapjainak lerakása.
  telefon:30 573 7793”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ráday Mihály látni fogja

Mentett már meg patinás lakóházat, régi üzemet, múlt századelős kandelábereket és öreg postaládákat… Tovább olvasom