Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Új terület a megyehatáron

Az Iváni Földtulajdonosok Vadásztársaság 2004-ben alakult 12 fővel, terület nélküli társaságként. Két év múlva a helyi földtulajdonosi közösség 4007 hektáron vadászterületet alakított ki, majd a közgyűlés határozata értelmében a vadászati jogot haszonbérbe adta a helybéli vadászokat is tömörítő, ma már 22 főből álló vadásztársaságnak.
Összesen 6 önkormányzatot érint a nettó 3750 hektáros föld, amelyen a 710 hektár erdőterület mellett meghatározó a 2700 hektár szántó. A védett rész mintegy 375 hektár, amely a Natura 2000 hálózat része. Az egyesületet, a közgyűlési határozatok alapján háromtagú vezetőség irányítja: Varga Péter elnök, Linter Tibor vadászmester és fővadász, valamint Donka Zsolt titkár.

A mezőgazdasági területek túlsúlya ellenére meghatározó a nagyvadállomány, a szakemberek becslései alapján 175 gímszarvas, 170 vaddisznó és 155 őz képezi a vadgazdálkodás alapját. A 2007–2008-as vadászévben 358 nagyvadat és 123 apróvadat ejtettek el, amelyből a közel 200-as vaddisznóteríték kiemelkedő jelentőségű. A trófeabírálati adatok alapján megállapítható, hogy a vadállomány minősége közepes, a 3 bronzérmes agyarú kan mellett 2 bronzérmes agancsú gím került terítékre.

Linter Tibor
Linter Tibor


Az ilyen magas létszámú nagyvadállomány a szomszédos erdőtömbökből kiváló gím- és vaddisznóállománnyal feldúsulva jelentős mezőgazdasági kárt okoz. Tavaly a védekezés és a kártérítés költsége meghaladta a 15 millió forintot, ezért a társaság igyekszik vadföldekkel, takarmánykiegészítéssel és villanypásztorrendszerekkel a károkozást csökkenteni.

A 70 hektár vadföld hozama mellett a tavalyi enyhe tél ellenére 200 tonna törkölyt, 50 tonna szemes takarmányt, 200 körbála lucernát etettek fel. A területen 50 szóró segíti elsősorban a vaddisznók létszámának a szabályozását. Jelenleg 16 villanypásztorrendszer üzemel a területen. A napraforgó és a kukorica termesztése, valamint a makkvetéses erdősítés a védekezés nélkül elképzelhetetlen lenne.

A gazdálkodás egyik fontos eleme a bérvadásztatás, a területre érkező vendégeknek jó esélyük van a vadászsikerre. A vadászterület gazdasági egyensúlyának megőrzése egyaránt nehéz feladatot ró a két fő hivatásos vadászra és a tagságra is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranymise a soproni Szent György-templomban

Nem hullt aranypor, nem szóltak hosszabban a harangok, mint máskor, és nem érződött tömjénfüst a… Tovább olvasom