Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Történelem vagy magánélet

A legutóbbi történelmi pillanatok sokak számára emlékezetesebbek, mint saját privát életük eseményei – mutattak rá kutatók. A felnőttek nagyobb arányban tudták felidézni a 2001. szeptember 11-i terrortámadás részleteit, mint saját első gyermekük születését, áll egy tanulmányban.
A kutatásban több mint 300 embert kértek meg arra: idézzen fel 32 momentumot, személyeset és történelmit egyaránt. Így például megkérdezték őket az első csókról és Diana hercegnő halálának körülményeiről is. Meglepő volt, hogy a nemzeti, illetve nemzetközi események háttérbe szoríthatják a privát élet fontosabb momentumait.

A New York-i Világkereskedelmi Központ ellen intézett terrortámadásra a megkérdezettek legtöbbje, 82 százalékuk emlékezett részletesen. Csupán 65 százalékuk volt képes arra, hogy első gyermeke születésének körülményeit hasonló aprólékossággal felidézze.

A felmérésben részt vevők 81 százaléka meg tudta mondani, hogy honnan értesült a szeptember 11-i terrortámadásról. 84 százalékuk arra is emlékezett, hogy mikor hallott a szörnyű tragédiáról. 92 százalék arra is pontos választ tudott adni, hogy abban az időben hol volt, 71 százalékuk pedig részletesen be tudott számolni arról, hogy a terrortámadás idején mit csinált – pedig azóta több mint hét év telt el.


Ezzel szemben csupán 50 százalékuk tudta felidézni első gyermeke születésének pontos körülményeit, és csak 46 százalékuk tudott pontosan beszámolni arról a napról, amikor gyermeke először ment iskolába.

A történelmi momentumok mellett magánéletünkben azok a legfeledhetetlenebb pillanatok, amelyek érzelmileg mélyen megérintenek.

A magánélettel kapcsolatos kérdéseket tekintve a megkérdezettek 81 százaléka élénken emlékszik még közeli hozzátartozója halálára, míg 76 százalékuk tudott részletesen beszámolni első randevújáról jelenlegi partnerével. Körülbelül 72 százalékuk tudta tisztán felidézni esküvője napját, míg 66 százalékuk nem igazán emlékezett az első csókra. A második privát esemény, ami a legtöbb megkérdezett emlékeiben még élénken él, az a jogosítvány megszerzéséért tett vizsga volt.

Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mister és Missis dala Hiennel

Hien, a Megasztár döntőjébe bejutott széchenyis diáklány letette osztályozóvizsgáit. Hetekig nem… Tovább olvasom