Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Titkos spirálfüzet a hegyeshalmi határról

Pontosan egy éve már, hogy Hegyeshalomnál megállás nélkül suhanhatunk át Ausztriába. Két évtizeddel ezelőtt Magyarországon ezt senki még legmerészebb álmaiban sem gondolta volna. Akkoriban összeszorult gyomorral közelítették meg a kiválasztottak is a határátkelőt és lélegzet-visszafojtva adták át útlevelüket az akkor még barna egyenruhás határőrnek. Már aki egyáltalán megközelíthette a Kánaán kapujának gondolt sorompót.
Az akkori hatalom nem – a mai szóval élve – migránsoktól akarta megmenteni Ausztriát, sokkal inkább arra vigyáztak, nehogy egy-egy honfitársunk illetéktelenül körülnézzen Nyugaton és esetleg elfelejtsen visszajönni. A szigorú határőrizet hatékony működéséért az akkori illetékesek mindent megtettek, ma már megmosolyogtató módon gyártottak ellenséget, akitől aztán védeni kellett az államhatárt. Erről tanúskodik az a Kisalföld birtokába került, szigorúan számozott oldalú, „TITKOS!" feliratú spirálfüzet, amibe a hegyeshalmi határőrizet mindenkori parancsnoka jegyezte fel a különleges eseményeket és az ezekre elrendelt intézkedéseket a ’60-as évek végétől egészen a ’80-as évek közepéig.


Ürgebőrbe varrt üzenetek és békaemberek ugyan nem szerepelnek a megsárgult oldalakon, ám a határ védelme érdekében az arra kiszemeltek is bevetettek hasonló eszközöket, hogy „megfékezzék a diverziós cselekményeket, fokozzák a politikai felvilágosítómunkát", na és persze gondoskodjanak a Kossuth rádió adásának állandó hallgatásáról. A füzet bejegyzései szerint a parancsnokok többpontos konkrét intézkedési terveket dolgoztak ki minden eshetőségre. Ezek többnyire minden esetben így kezdődnek: „Amennyiben a kapott utasítás ellenőrző jelszava megegyezik a  "..." fedőnevű borítékban lévő ellenőrző jelszóval, azonnal intézkedni kell a meghatározott feladatok végrehajtására." Ilyen jelszópár volt például a „Balaton–Hóvirág", „Sivatag–Karaván" vagy a „Balaton–Vitorla". Ehhez persze meg kellett szervezni a Kossuth rádió adásának állandó hallgatását, hiszen adott esetben itt hangzott el a tikos jelszó az adott boríték felbontására.

Ez is propagandaanyag.


„...sorompó előtt meg kell állítani"

Gyanús körülményekre vagy különleges eseményekre többpontos „forgatókönyveket" dolgoztak ki. Ilyen különleges eseményről, vagy hivatalos kifejezéssel élve „helyzeti adatról" olvasható bejegyzés például 1973 novemberéből: „Mikrobusszal egy fegyveres csoport gépkocsikitörésével számoljanak. Számolni lehet azzal, hogy a rendszámtáblájukat leveszik vagy kicserélik. Intézkedések: határőrállomány derékszíjjal és pisztollyal teljesítsen szolgálatot, sorállomány vegye magához a géppisztolyát, gépkocsikat sorompó előtt meg kell állítani és csak két fő határőr fogadhatja."

Lakókocsiban bújtak el.


Egy másik „helyzeti adatra" pedig az alábbi intézkedéssel válaszolt az éppen aktuális parancsnok:
„A határforgalom számára kijelölt ellenőrző pontokon az állampolgárok be- és kiléptetését az alábbi korlátozásokkal kell bevezetni: kapitalista országokkal közös határszakaszon a magyar vagy más szocialista országok állampolgárai érvényes úti okmánnyal beléptethetők, magyar vagy más szocialista ország állampolgárait kiléptetni még akkor sem lehet, ha érvényes úti okmányokkal vagy diplomáciai mentességgel rendelkeznek. Más ország állampolgárát beléptetni a Magyar Népköztársaság területén való tartózkodásra még érvényes úti okmány birtokában sem szabad. Kapitalista állampolgárokat feltartóztatni... A feltartóztatás hatálya kiterjed a kapitalista országok valamennyi állampolgárára, a diplomáciai mentességet élvező és érvényes úti okmánnyal rendelkező személyekre is. Az ellenőrző pontokon igazoltatási eljárás alá kell vonni valamennyi személyt, bármilyen járművön, illetve gyalog kívánják átlépni az államhatárt. A kapitalista országok állampolgárainak továbbhaladását meg kell akadályozni. Az ellenőrző tevékenységet álcázásában kell foganatosítani: anyagszállítás ponyvázva, személyszállítás ponyvázatlanul történik, csak a parancsnok vagy a gépkocsivezető szállhat ki meghibásodás esetén, polgári személyekkel a sorállomány nem beszélhet."

Motortérben.

„Osztrák hatósági közegek megjelenését azonnal jelentsék"

A mindennapi munka élénk és folyamatos figyelmet, koncentrációt, mérhetetlen felelősséget jelentett az akkori határőrtiszteknek, hiszen  a kádári propaganda szerint az ellenség bármikor, bárhonnan támadhatott. A határ közelében minden apró mozzanatra nagy hangsúlyt fektettek, sosem lehettek elég óvatosak. Erről tanúskodnak például a füzet azon lapjai is, amelyeken az 1976. szeptember 30-i különleges eseményeket jelenti  az ügyeletes parancsnok „Boglya 39"-nek:

„15.00: Az állomás ügyeletes tisztjének jelentése alapján az osztrák fináncok – akik a nemzetközi gyorsvonattal járnak – a vonatról való leszállás után provokatív magatartást tanúsítanak. Cigarettával kínálják például a sorállományt, megjegyzéseket tesznek, nyíltan gúnyolódnak.

17.00: Az ügyeletes tiszt jelentése szerint erős a mozgás a faluban, több osztrák vasutas jár, mint szokott. A községi vendéglőben mulatoznak, hangoskodnak, erősen érdeklődnek polgári személyektől a határőrcsapatok iránt, többen vannak-e, nem fegyverkeznek-e stb.

18.45: Tudomásomra jutott, hogy az osztrák fináncparancsnok, az osztrák állomásfőnök és még öt osztrák vasutas nem lépett ki. A fűtőház környékén látták őket, magyar vasutasokkal beszélgettek. Feltehetően villanygépek és mozdonyok iránt érdeklődtek. A figyelésüket társadalmi határőrökkel és felderítő elvtársakkal megszerveztem.

19.00: A külső ügyeletes tiszt jelentette, hogy 18.55-kor a túloldalon Nickelsdorf felől több személygépkocsi érkezett be a határra. Körülbelül 200 méterre a villanyt leoltották és várakoznak (nem katonai járművek).

20.50: Az önkéntes határőrök jelentették, hogy két fő osztrák vasutas az ötös toronynál beszélget a váltóőrökkel és érdeklődnek a határőr-járőrcsoportok tartózkodási helyéről.

22.00: Az ügyeletes tiszt jelentette, hogy az osztrák vasúti személyzet tagjai kettesével járnak ki a vasúti szerelvényekhez, míg a korábbi időben egyedül jártak.

0.00: Az önkéntes határőrök jelentették, hogy az osztrák vasutasok mozgása megszűnt. 22 órától bent tartózkodnak az állomásépület helyiségeiben.

2.00: Esemény nem történt, éjfél óta nincs mozgás az állomás területén. A közúti határátkelőhely forgalma minimális.

4.00: Közúti határátkelőhelyen élénk kilépő kapitalista diplomáciai forgalom van. Az állomáson sem személy-, sem teherforgalom sincs. Minden szünetel.

6.00: Személyes tapasztalat alapján jelentem, hogy az osztrák fináncok nyíltan érdeklődnek a falu lakosságának hangulata iránt. Érdeklődnek, hogy mi újság van Budapesten. Talán készülnek valamire.

8.00: A közúti határátkelőhely közelében nagy személygépkocsi-mozgás észlelhető. Erős motorzúgás hallható a Lajta-dombok felől, Nickelsdorf délkeleti oldaláról.

10.00: A kapott tájékoztatás alapján módosítottam a megerősített szolgálatra vonatkozó elhatározásom. A túloldali és honi terület figyelésére 1–1 határőrt állítottam. Feladatul adtam, hogy a túloldali mozgást, vámépületet, a forgalom növekedését, csoportosulásokat figyeljék, jelentsék. Osztrák hatósági közegek (finánc, csendőr) megjelenését azonnal jelentsék. A KPM útjavítási munkát csak nappal végezhet, a vasútállomás területét (resti, váróterem, rendező pályaudvar) kétóránként ellenőriztetem. ..."

Nem sikerült az áttörés.

„Számolok gépjárműkitöréssel, diverziós cselekmények elkövetésével"
Szintén a ’70-es évek közepéről egy „unalommentes" nap Hegyeshalomban:

„Elhatároztam, hogy a Magyar Népköztársaság államhatárát 17.00-tól megerősített szolgálattal őrzöm és ellenőrzöm a határforgalmat. Az utaslétszám alakulásának változásával nem számolok, az utasok ellenőrzését megszigorítottam, a gépjárművek kutatását a határőrállomány biztosítása mellett végeztettem. A határforgalom ellenőrzésére, belügyi feladatok ellátása érdekében, a közúti határátkelőhelyre 10–12 főt vezényeltem. Az állomány általános megterhelését megemeltem. Számolok gépjárműkitöréssel, diverziós cselekmények elkövetésével elsősorban hamis vagy hamisított útlevéllel, valamint gépjárműben, illetve teherszerelvényen elrejtőzéssel, fegyveres túszszerzéssel, illetve erőszakos cselekményekkel egybekötve.

A közúti átkelőhely jobb és bal oldalán H–63-as jelzőkészüléket telepítek, a jelzőrendszer működése esetén 2 fős járőrt vezénylek besötétedéstől világosodásig. A szolgálatba induló útlevélkezelőket magam, illetve helyettesemmel igazítottam el. Az átkelőhelyre való belépést megszigorítottam. A KPM által végzett útjavítási munkát csak nappal és felügyelet mellett engedélyezem. A politikai munkában előtérbe helyezem a fellazítás elleni tevékenységet. Tájékoztató-oktató munkát a pártpolitika irányvonalára és a tőkés társadalmi berendezkedésű országokban végbement változások értelmezésére fordítom. A határőr- és sorállomány ellátásának javítása érdekében a megtakarítás terhére 2000 forintot használok fel."

-Mindezek alapján bizony nem lehetett egyszerű dolguk az akkori határőrtiszteknek. Azonban még náluk is felelősségteljesebb kihívás várt az úgynevezett politikai tisztekre. A füzet bejegyzései szerint olyan fontos feladatokat kellett megoldaniuk, mint például az agitáció, az ellenséges propaganda elleni harc fokozása, információ folyamatos gyűjtése a lakosság körében, egységeink által elért eredmények propagálása, pártpolitikai munka vitele az 1967. márciusi határozat alapján, állomány meggyőzése, valamint a beérkező információk folyamatos értékelése.

Olvasóink írták

  • 1. IhászKároly 2008. december 25. 17:21
    „MIÉRT KELLETT HOGY IGY LEGYEN??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaskakas is talál szelet

Ezzel a figyelemfelkeltő címmel jelent meg Hegedűs Péter, a Széchenyi István Egyetem könyvtárosának… Tovább olvasom