Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Titkok a sírban

90 éven keresztül titok volt, hogy akadt-e valaki, aki túlélte azt a kivégzést, amellyel az orosz cári család tagjaitól kívánt megszabadulni a bolsevik hatalom 1918-ban. Most egy DNS-tesztet végeztek el két emberi maradványon, méghozzá csontokon, amelyeket az Urál hegységben találtak. A törvényszéki orvos szakértők azt állítják: a kezdeti eredmények kimutatták, hogy a csontok a 13 esztendős Alekszej herceg és 19 éves nővére, Marija maradványai.

A testvéreket apjukkal, II. Miklós cárral, anyjukkal és három nővérükkel együtt végezték ki Lenin parancsára az oroszországi forradalom utáni évben.

A további tesztek Nagy-Britanniában most vannak folyamatban, ezúttal a kutatók a DNS-t a brit királyi család egyik tagjának DNS-ével, nevezetesen Fülöp hercegével vetik össze. Ő volt ugyanis az unokatestvére II. Miklós feleségének, Alexandrának, aki közismert volt arról, hogy jó barátságban állt Raszputyinnal. Alexandra mélységesen hitt abban, hogy Rasztputyin ki tudja gyógyítani a kis Alekszejt a hemofíliából. Fülöp DNS-ét arra használják, hogy megerősítsék a cári család maradványai segítségével korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit.
Az a tény, hogy a két gyerek Urálban megtalált csontjai nem ugyanabban a sírban feküdtek, mint a család többi tagjának maradványai, korábban arra a spekulációra adott okot, hogy a gyerekek talán megmenekültek. Sok-sok éven át tartotta magát az a feltételezés, hogy az egyik ifjú hercegnő – vélhetően Anasztázia – megmenekült a borzasztó végjáték elől, és külföldre ment. Most azonban orosz tudósok azt mondják: a DNS-vizsgálat elsődleges eredményei azt bizonyítják, hogy a tavaly megtalált csontok Marija és Alekszej csontjai.

A kivégzett cári család: Marija és Alekszej bekarikázva.A Romanov családot halálukig Jekatyerinburgban tartották fogva. A város törvényszéki intézetének vezetője, Nyikolaj Nevolin azt mondta: a csontokon elvégzett DNS-vizsgálat eredményei pozitívak.

– Egy genetikai vizsgálatot végeztünk Oroszországban, és ennek az eredményeit össze fogjuk hasonlítani a külföldön végzett tesztek eredményeivel – nyilatkozta.

A cár, a cárné és a család tagjainak maradványait 1991-ben fedezték fel egy jekatyerinburgi sírban. Kilétüket DNS-teszttel állapították meg.
Tavaly nyáron egy fából készült ládában két halom csontra leltek egy elkülönített helyen, találtak lőfegyverből származó golyókat és körömmaradványokat. Bizonyítékokra leltek azt illetően is, hogy a közelben valaki máglyát rakott, így próbált megszabadulni a maradványoktól. Ez pedig egybevág azzal a jelentéssel, amelyet a cári család öt tagjának kivégzéséről jegyeztek fel. Ebben az áll, hogy a gyilkosság után négy szolga tüzet gyújtott a tett helyszínén, ugyanakkor Alekszej és egy másik hercegnő maradványait máshol égették el.
Mielőtt felgyújtották volna őket, holttestüket kénsavval öntötték le.
Maga a kivégzés kaotikus volt, és többen azt állították, hogy Alekszej és egyik nővére még az élet jeleit mutatta, miközben egy kocsira feldobálták a testeket.

A kutatók a DNS-t a brit királyi család DNS-ével, Fülöp hercegével vetik össze, Ő volt ugyanis az unokatestvére II. Miklós feleségének, Alexandrának. 


A kivégzést követő években nagyon sokan jelentkeztek világszerte, azt állítva magukról, hogy ők a cár gyermekei, akik túlélték a politikai
gyilkosságot.

Közülük a legismertebb Anna Anderson ügye volt, a nő egy német kórházban tűnt fel 1920-ban, azt állítva magáról, hogy ő a legkisebb cárlány, Anasztázia. Azt mondta, hogy a kivégzőosztag egyik tagja segített neki a menekülésben, és egy parasztszekéren csempészték ki Oroszországból. Több éven át ezt el is hitték neki, de halálát követően, 1984-ben a DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a nő nem Anasztázia volt, hanem egy lengyel paraszti származású asszony, Franziska Schanzkowska.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halhatatlan és hetven

Több mint fél évszázadot töltött már színpadon Tordy Géza, de pihenésről hallani sem akar. Töretlen… Tovább olvasom