Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Tisza Kata és a szerelemtéboly

Könyvei és blogja kivételével, a nyilvánosságtól kiábrándultan visszavonult a közszerepléstől Tisza Kata. Élete párjával az új otthonában a gyermekvállalást tervezgeti és doktorálna irodalomtörténetből.
Doktor Kleopátra

– A könyvhéten új könyvvel lepi meg a közönséget. Hogyan született meg a Doktor Kleopátra?

– Nagyon hosszú és komoly dokumentációs háttérmunka áll mögötte. Egyrészt előző, szociális kérdésekkel foglalkozó műveim hatására sok olvasó érezte magát közel az alkotóhoz, ezért élettörténeteket kezdtek el megosztani velem. Akkor elindítottam egy ismeretterjesztő sorozatot, ahol sokakat foglalkoztató problémákat vitattunk meg közösen, szakemberek segítségével. Felismertem, hogy Magyarországon még mindig stigmatikus (szégyenbélyeggel jelölt – a szerk.) segítségért fordulni, pedig rengeteg ember szenved lelki eredetű gondoktól. Menet közben felelősségemnek éreztem, hogy a bölcsészkaron szerzett pszichológiai alapképzésem mellett továbbképezzem magam, így faltam a szakirodalmat, pszichológusokkal, pszichiáterekkel, lelki segítőkkel konzultáltam. Így született meg az új mű, aminek az a szándéka, hogy bemutassa, hová fordulhat segítségért ma az az ember, aki rászorul. Ezeket olvasmányosan, regényszerűen mutatom be egy leépülő nő sorsán keresztül.

– Azt vallotta, hogy a mű írása alatt ideig-óráig szinte élte a főhősnő életét. Mennyiben sikerült vele azonosulnia, mekkora része Gábor Emma Tisza Katának?

– Természetesen hosszú hónapokig a karakterekkel fekszem és kelek. A tébollyal, szorongással, pánikkal élni nyilván nyomot hagy bennem is. Mindenesetre nem napló, és nem önéletrajz, Gábor Emma nem Tisza Kata, csak belőle egy rész. Biztosan létezik bennem is egy szorongó én, azonban ez nagyon sok egyéb, külső, tanulmányozott, fikciós elemmel egészül ki az irodalmi hatás kedvéért.

Szita Kata
Szita Kata


Posztmodernre sikerült

– Van összefüggés a könyv egyik főszereplője és az április 23-ai bemutató között?

– Van, de nem szándékos, viszont hiszek a jelekben. Az egyik férfi főhős neve Fekete Béla, és az eleve április 23-ra tervezett bemutatóról meg kiderült, hogy éppen Béla névnapja.

– Miért emlegeti első műveként a Doktor Kleopátrát?

– Ez idáig az egyetlen olyan munkám, amit befejezés után jónak találok. Amikor dolgozom valamin, abban a pillanatban annyira hiszek benne, és annyira felhevülök, hogy úgy érzem, a világ legfontosabb dolga megírnom. Ezúttal sikerült megteremtenem azt a fajta kívülálló attitűdöt, öniróniát, függetlenedést a műtől, amit eddig nem. Abszurd elemekre épülő, posztmodern regény lett, ami nem egy szenvedéstörténet, hanem a bajtól eltávolodva, azt kinevetve oldja föl a konfliktust, mutat kiutat. Minőségi ugrásként számtalan fikciós, humoros betét tarkítja, miközben az egész darab strukturált.

– Korábbi könyveiből az olvasható ki, hogy elégedetlen a budapesti élettel, légkörrel, viszont már haza, Erdélybe sem vágyik. Sikerült azóta megtalálnia (feltalálnia) önmagát a fővárosban?

– Egy város igazi otthonérzését a belső erőforrásaink nyújtják, illetve az ember, akivel leéled az életed, és a család, amit vele alapítasz.

– A Kata-pult című blog, de könyvei által is sokakat enged magához közel, sokat árul el magáról. Hol húzható meg a nyilvánosság és a magánszféra közti határvonal?

– Pontosan ott, amennyit láttatni engedek. Nem baj, ha kifelé nem látszik, elég, ha én pontosan el tudom magamban választani a fikciót a realitástól, a magánszférát a publikustól. Az én műfajomban elengedhetetlen a közönséggel való közvetlen kapcsolat ápolása, fenntartása.

A siker gyanús és irritáló

– Sokat bántják, sok negatív kritikát is kap. Hogy kezeli ezeket?
– Ma már sehogy. Tudom, hogy nem létezik Magyarországon konstruktív, mérsékelt és objektív kritikai műfaj, hanem leginkább kiadói és személyes érdekek húzódnak meg a háttérben. Azt is megtanultam, hogy a siker gyanús és irritáló elem mások szemében. Egyet tehetek: dolgozom, és kizárom érzékenységemből a rosszindulatot. Régen nagyon bántott, de a közönségem igazol. Az építő kritikáért nagyon hálás vagyok, igyekszem tanulni. A szakmához elengedhetetlen az alázat, és én magam is kritikai éllel tekintek a régebbi munkáimra. A fejlődés természetes eleme életünknek, amit tagadni nem érdemes.

– Ugyancsak a blogjában bemutatja az új „fészket" is. Mit jelent egy saját otthon, amit ízlése szerint gyúrt, alakított, rendezett be?

– A lakás az első saját szerzeményem: önállóságom, függetlenségem, szabadságom megjelenítése, ugyanakkor kemény munka árán szereztem, és ez jó érzéssel tölt el. Szerencsére már nem egyedül kell belaknom.

– Ücsörög a tűzhely mellett otthon vagy inkább a vendéglőkben profi szakácsokra hagyja a főzést?

– Mindkettőnek megvan a maga ideje és atmoszférája. Mindkét helyzetet élem, és mindkettőben jól érzem magam, ahogy az adott szituáció megkívánja.

Olvasóink írták

  • 1. fn 2008. október 05. 17:49
    „Sziasztok!
    Csak annyit,hogy Tisza Kata képe alatt Szita Kata név van írva!
    A Doktor Kleopátra pedig nagyon jó könyv lett!
    Gratulálok Katának:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpia galambok nélkül?

Van abban valami mélységesen lesújtó, ahogy a világ lassan két részre szakad a pekingi olimpián való… Tovább olvasom